Beoordelingen

Hoe ademhaling te berekenen


Weten hoe ademhaling te berekenen is een van de meest basale vaardigheden voor iedereen die rechtstreeks met patiënten werkt, van zorgverleners tot artsen. De snelheid van de ademhaling van een persoon is een indicatie voor veel aandoeningen, van longontsteking tot shock tot thoracaal letsel, en de informatie kan worden gebruikt om het leven van een persoon te redden. Als dit correct is gedaan, kan de ademhaling snel en gemakkelijk worden berekend.

Zorg ervoor dat uw patiënt zich in een comfortabele positie bevindt, zittend of liggend. Voor het beste resultaat mogen ze niet praten of bewegen.

Let op de leeftijd, toestand en recente activiteit van uw patiënt. Over het algemeen zullen kinderen sneller ademen dan volwassenen, en degenen die net hebben geoefend, zullen sneller ademen dan wanneer ze rusten. Aanzienlijk mensen met overgewicht en mensen met luchtwegaandoeningen kunnen ook sneller en oppervlakkiger ademen dan normaal voor mensen van hun leeftijd. Medicijnen en emotionele toestanden beïnvloeden ook de ademhalingssnelheid.

Markeer op je horloge een starttijd met de positie van de tweede hand. Het is het gemakkelijkst om het begin van je telling te markeren wanneer de hand tikt naar 12, 3, 6 of 9.

Tel de ademhalingen van uw patiënt gedurende 15 seconden Doe dit door de buik van de patiënt te zien stijgen en dalen. Elke stijging en daling telt als één ademhaling. Controleer de positie van de tweede wijzer op uw horloge en stop nadat deze een kwart omwenteling rond de wijzerplaat heeft gemaakt.

Vermenigvuldig het aantal dat je krijgt met vier, en dat zou het geschatte aantal ademhalingen per minuut moeten zijn.

Tip

  • Het berekenen van de ademhalingssnelheid gebeurt het beste wanneer de patiënt niet weet dat u hem ziet ademen, omdat ze de neiging hebben om de ademhalingssnelheid te veranderen wanneer ze zelfbewust worden. Ademhaling wordt geteld als onderdeel van vitale functies - temperatuur, bloeddruk, pols en ademhaling - en wordt meestal direct na de pols genomen terwijl de zorgverlener de pols van de patiënt nog steeds vasthoudt.

    Ademhalingsberekening kan ook via een stethoscoop worden gedaan als de zorgverlener controleert hoe de longen van de patiënt functioneren. Ze kunnen ook worden geteld zonder de patiënt aan te raken.

    Meer dan 30 seconden tellen en vermenigvuldigen met twee, of meer dan 60 seconden tellen is nauwkeuriger dan meer dan 15 seconden tellen. Als uw patiënt zeer langzaam lijkt te ademen, tel dan over een langere periode voor betere nauwkeurigheid.


Bekijk de video: Pistool Precisie Deel 1 Houding en ademhaling (December 2021).