Info

Wat zijn de voordelen van een veganistisch dieet op de galblaas?


Hoe uw lichaam voedsel goed verteert en zichzelf beschermt tegen chronische ziekten, hangt gedeeltelijk af van het voedsel dat u consumeert. Elk van uw interne organen is een spier die frequent en correct moet worden gebruikt om te kunnen functioneren. Net zoals hardlopen je benen helpt versterken, versterkt het eten van voedsel dat rijk is aan voedingsstoffen je spijsvertering. De galblaas, die helpt bij de vetvertering, is afhankelijk van een voldoende dieet met weinig verzadigd vet en cholesterol om het vermogen te behouden.

Functie van de galblaas

De galblaas is een klein, peervormig orgaan onder de lever. De primaire rol is om gal af te scheiden als reactie op de consumptie van vet voedsel. Galzouten worden eerst gevormd uit cholesterol in de lever, voordat ze naar de galblaas worden gestuurd voor secretie. Na een maaltijd komt gal vrij in de dunne darm om voedingsvetten af ​​te breken voor de spijsvertering en uitscheiding.

Galstenen

De functie van de galblaas kan worden geremd wanneer zich galstenen vormen, wat om verschillende redenen kan voorkomen. Normaal gesproken is de concentratie van cholesterol in gal beperkt tot de oplosbaarheidsgrens, dus elke verhoging van de concentratie zorgt ervoor dat het kristalliseert en een galsteen vormt. Diëten met veel verzadigd vet verhogen de lever-synthese van cholesterol, waardoor de incidentie van galstenen toeneemt. Dit belast de galblaas overmatig en is uiteindelijk niet in staat om gal goed in de darm af te scheiden voor de vertering van vet. In de aanwezigheid van galstenen wordt de galblaas meestal verwijderd. Omdat het geen vitaal orgaan is, is het lichaam in staat om zonder te werken en toch gal in de dunne darm af te geven.

Veganisme

Veganisme wordt gedefinieerd als het consumeren van geen dierlijke producten: vlees, zuivelproducten, eieren of honing. Een veganist verbruikt dus weinig tot geen cholesterol, omdat de hoogste bronnen van verzadigd vet in dierlijke producten worden gevonden. Plantaardige vetbronnen zijn voornamelijk enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetten. Een uitgebalanceerd veganistisch dieet moet veel peulvruchten, granen, fruit en groenten bevatten, wat resulteert in een hoge consumptie van vezels.

Voordelen van een veganistisch dieet

Niet-zetmeelpolysachariden of vezels zijn afkomstig van fruit, groenten en granen - voedingsmiddelen die vaak voorkomen in een veganistisch dieet. Rauwe groenten en fruit zijn de beste bronnen, omdat koken het vezelgehalte enigszins verlaagt. Het lichaam is niet in staat om vezels te verteren en alleen bacteriën in de dikke darm kunnen het afbreken. Vezels komen het spijsverteringsproces ten goede door zich te binden aan galzouten in de darm nadat ze zijn uitgescheiden door de galblaas. Dit voorkomt de re-absorptie van gal terug in de lever, waardoor het algehele lichaamscholesterol wordt verlaagd. Omdat veganisten aanzienlijk minder inname van verzadigd vet hebben, is het resultaat plasmaconcentraties van cholesterol ongeveer 20 procent lager dan die van vleeseters, wat de opbouw van cholesterol en galsteenvorming voorkomt.