Info

Wat zijn de voordelen van yoga twists?


Of je nu door Noose Pose zweet of diep ontspant in Marichi's Pose, twisten biedt een onmiskenbaar scala aan voordelen voor lichaam en geest. Draaiende houdingen helpen je niet alleen om de flexibiliteit van de wervelkolom te ontwikkelen, ze kunnen ook de bloedsomloop vergroten en de interne organen reinigen. Het oefenen van draaiende houdingen kan ook je algehele yogapraktijk verbeteren, waardoor eerder moeilijke houdingen toegankelijker werden.

Verhoogde flexibiliteit

Dagen doorgebracht op een bureau of in een auto zorgen ervoor dat bindweefsels, spieren, pezen en ligamenten verkorten, waardoor de gewrichtsmobiliteit wordt beperkt. Draaien kan helpen flexibiliteit in de wervelkolom, evenals in de heupen, schouders en buik te herstellen. Draaien rekt ook de spieren in de rug, waardoor spanning en pijn worden verlicht. Volgens Iyengar Yoga leert Julie Gudmestad dat wendingen zelfs de schijven en facetgewrichten tussen de wervelkolom ten goede kunnen komen.

Orgel reinigen

Twists comprimeren de inwendige organen en klieren van de romp, waardoor metabolisch afval wordt gedwongen. Wanneer de druk wordt opgeheven, stroomt vers zuurstofrijk bloed terug in de organen, met een reinigende werking. B.K.S. Iyengar, oprichter van Iyengar Yoga, noemt dit een "squeeze-and-soak" -methode. Voor cocktaildrinkers kan dit met name waardevol zijn als het gaat om de hardwerkende nieren en lever. Volgens yogaleraar Phil Aston kunnen wendingen ook helpen constipatie te verminderen door druk uit te oefenen op de dalende dikke darm.

Verbeterde yogapraktijk

Een flexibele wervelkolom kan je helpen om dieper te gaan in veel fundamentele yogahoudingen. Houdingen die traditioneel niet als wendingen worden beschouwd, zoals Revolve Triangle Pose, Side Angle Pose en Half Moon Pose, vereisen sterke rotatie in de romp als de borst wordt geopend en uitgebreid. Verhoogde kracht en flexibiliteit in de schuine kanten van het draaien kunnen ook helpen yogi's meer geavanceerde houdingen aan te pakken, zoals achthoekige houding en zijkraanhouding.

Waarschuwing

Voor mensen met een ruggenmergaandoening, zoals een hernia, mogen yogadraaiingen alleen worden geprobeerd onder begeleiding van een professional. Neem contact op met een professional als u zwanger bent of een maagzweer of een hernia heeft. Wendingen worden onwerkzaam gemaakt als de wervelkolom niet goed is uitgerekt. De draai moet beginnen vanaf de onderrug en de wervelkolom omhoog brengen. De nek moet het laatste deel van de wervelkolom zijn om te draaien, omdat de nek het meest flexibele deel van de wervelkolom is.