Beoordelingen

Hoe mijn hemoglobinetelling te verbeteren


De rode cellen in het lichaam dragen een eiwit dat hemoglobine wordt genoemd. Hemoglobine zorgt ervoor dat het bloed rood lijkt. De hemoglobine in het bloed neemt zuurstof op uit de longen en transporteert deze naar de perifere weefsels om de cellen levensvatbaar te houden. De hemoglobinemoleculen in de rode bloedcellen bevatten ook ijzer dat essentieel is voor een goede gezondheid. Als u een laag hemoglobinegehalte heeft, heeft u mogelijk een ijzertekortprobleem. Hier zijn enkele manieren waarop u uw hemoglobinetelling kunt verbeteren.

Eet voedingsmiddelen die heemijzer bevatten. U kunt lage hemoglobinegehalte stimuleren door voedsel te eten zoals rundvlees, tonijn, varkensvlees, kip, heilbot, lam of oesters. Deze voedingsmiddelen kunnen helpen bij het verbeteren van lage hemoglobinewaarden.

Eet voedsel dat ijzer bevat dat geen heem is. Voedingsmiddelen die ijzer bevatten dat geen heem is, zijn bonen, noten, aardappelen, gekookte spinazie, gekookte groene bonen, gekookte asperges, avocado, rozijnen, gedroogde abrikozen, dadels, volkorenbrood, volkorenpasta en volkoren granen.

Neem een ​​ijzersupplement met voedsel of sap dat rijk is aan vitamine C. Wanneer u op zoek bent naar een ijzersupplement, zorg er dan voor dat het ijzersulfaat bevat. IJzer wordt efficiënter opgenomen in combinatie met vitamine C. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C zijn tomaten, citrusvruchten, kiwi, grapefruitsap, aardbeien, papaja, broccoli en meloen.

Vermijd voedingsmiddelen of stoffen die ijzerabsorptie kunnen belemmeren. Bepaalde voedingsmiddelen of andere stoffen kunnen verhinderen dat ijzer goed wordt opgenomen. Deze voedingsmiddelen omvatten zuivelproducten, voedingsmiddelen met veel vezels, koffie, thee, bier, wijn, frisdranken en calciumsupplementen.

Tip

  • Praat met uw arts voordat u uw dieet op enigerlei wijze verandert om uw hemoglobinetelling te verbeteren.