Beoordelingen

Blauwe plekken na een hysterectomie


Hysterectomie is een chirurgische procedure waarbij de baarmoeder wordt verwijderd. Het resulteert in het onvermogen om zwanger te raken en eindigt de menstruatie. De vier soorten hysterectomieën omvatten een gedeeltelijke hysterectomie (verwijdering van baarmoeder), een totale of volledige hysterectomie (verwijdering van baarmoeder en baarmoederhals), een totale hysterectomie met bilaterale salpingo-oophorectomie (verwijdering van baarmoeder, baarmoederhals, eileiders en eierstokken) en radicaal hysterectomie met bilaterale salpingo-oophorectomie (verwijdering van baarmoeder, baarmoederhals, eileiders, eierstokken, bovenste gedeelte van de vagina en sommige omliggende weefsels en lymfeklieren).

Kenmerken

Tijdens de procedure wordt aan de patiënt algemene of regionale anesthesie gegeven. De chirurg verwijdert de baarmoeder door een incisie in de buik of vagina. Volgens clevelandclinic.org varieert de specifieke chirurgische methode met de behoeften van het individu. De procedure duurt meestal tussen de één en drie uur.

Herstel

Herstel van hysterectomie kost, net als alle chirurgische procedures, tijd. Volgens womenshealth.gov blijven patiënten meestal een tot twee dagen in het ziekenhuis voor postoperatieve zorg. Alle soorten hysterectomieën vereisen ongeveer vier tot acht weken thuis hersteltijd, behalve vaginaal of laparoscopisch. Omdat dit het minst invasieve is, keren vrouwen meestal binnen een tot twee weken terug naar de normale activiteit.

Lichamelijke veranderingen

Na de operatie zullen patiënten hun menstruatiecyclus niet langer hebben. Individuen kunnen zich ook opgeblazen voelen en gedurende ongeveer vier tot zes weken een lichte vaginale bloeding ervaren. Als de eierstokken intact blijven, zullen patiënten geen hormoongerelateerde bijwerkingen ervaren. Als de eierstokken worden verwijderd, kunnen patiënten symptomen ervaren die verband houden met de menopauze (in het bijzonder opvliegers). Volgens clevelandclinic.org komen ongemak, zwelling en blauwe plekken rond de incisieplaats ook heel vaak voor, maar deze zullen binnen vier tot zes weken verdwijnen.

Kneuzingen

Een zekere mate van blauwe plekken op de huid is normaal na een hysterectomie. Patiënten kunnen verwachten dat blauwe plekken aanvankelijk groen en blauw zijn en na verloop van tijd oranje en geel worden. Het hele kneuzingsproces zou weken moeten duren, volgens "The Essential Guide to Hysterectomy" van Dr. Lauren Streicher. Als bloedvaten barsten, kan bloed zich ophopen onder de huid van de patiënt en resulteren in blauwe plekken en zwelling van de buik (dit wordt hematoom genoemd). Als blauwe plekken niet verdwijnen of langer dan zes tot acht weken aanhouden, moet de patiënt haar arts raadplegen.

Overwegingen

Blauwe plekken zijn een natuurlijk genezingsproces, na hysterectomie. Andere natuurlijke processen omvatten lichte gevoelloosheid, branderigheid en huidirritatie rond de incisieplaats, gezwollen buik en littekens langs de incisie, volgens clevelandclinic.org. Waarschuwingssignalen van mogelijke infecties en complicaties zijn onder meer hoge koorts (van 101+ graden F), duizeligheid, buikpijn die niet wordt verlicht door pijnstillers, hoofdpijn, braken, branden tijdens het plassen, spierpijn en pus die uit de incisieplaats wegvloeit.


Bekijk de video: Hoe voorkom je blauwe plekken na ooglid correctie of injectable (Januari- 2022).