Beoordelingen

Wat veroorzaakt chronische verkoudheid?


De verkoudheid is een feit van het leven. Symptomen variëren van matig tot ernstig miljoenen mensen het hele jaar door. Maar chronische verkoudheid kan een reden tot bezorgdheid zijn. Inzicht in de oorzaken van chronische verkoudheid is een belangrijke eerste stap naar de behandeling en preventie ervan.

Oorzaken begrijpen

De oorzaken van de verkoudheid worden vaak besproken en zeer verkeerd begrepen. Veel mensen geloven dat blootstelling aan koud weer een oorzaak is. Dit is eigenlijk waar verkoudheden hun naam krijgen. Wetenschappers hebben echter geen verband kunnen leggen tussen koud weer en het ontstaan ​​of een verhoogde kans op verkoudheid. In tegenstelling tot andere ziekten zoals griep, is verkoudheid seizoensgebonden en komt het vaker voor tijdens de wintermaanden. Omdat er in de wintermaanden meer tijd binnenshuis wordt doorgebracht, komt blootstelling aan andere mensen met koude vaak voor, wat het verkeerde idee bevordert dat het koude weer zelf de oorzaak is van verkoudheid.

Andere oorzaken

De meeste verkoudheden zijn een vorm van rhinovirus en komen daarom spontaan voor en worden van persoon op persoon overgedragen. Blootstelling aan de ziektekiemen van een andere persoon is de oorzaak van alle verkoudheid, meestal door de overdracht van speeksel of neusafscheidingen, maar bepaalde factoren maken infectie waarschijnlijker. Van een gebrek aan slaap is aangetoond dat het het risico op verkoudheid dramatisch verhoogt, omdat slaaptekort het immuunsysteem schaadt. Andere studies hebben een verband gevonden met verkoudheid en een tekort aan vitamine D. Dit kan een ander geval zijn van het verzwakte immuunsysteem dat een persoon vatbaarder maakt voor verkoudheid, hoewel nog moet worden bepaald of een vitamine D-regime verkoudheid zal voorkomen.

Sinusitis

Een theorie stelt dat chronische verkoudheid eigenlijk een vorm van sinusitis is, of een infectie van de sinussen. Milde sinusinfecties kunnen zonder behandeling verdwijnen en lijken daarom op een verkoudheid, maar hun terugkeer is waarschijnlijker. In gevallen van sinusitis is de zorg de ontwikkeling van andere ziekten van de neus, longen, keel of oren. Sinusitis belast ook het immuunsysteem van het individu, waardoor de kans op het krijgen van een andere ziekte groter wordt. Sinusinfecties en verkoudheid zijn niet alleen verward vanwege hun vergelijkbare symptomen, maar ook omdat een verkoudheid vaak leidt tot een aanval van sinusitis. In gevallen van sinusitis kan antibiotica een geschikte oplossing zijn als de oorzaak van de ziekte bacterieel van aard is. Omdat echte verkoudheid virussen zijn, zijn antibiotica nutteloos om te helpen. Er is geen remedie voor de verkoudheid.

Re-infectie

In veel gevallen van chronische verkoudheid wordt het individu eenvoudig opnieuw met hetzelfde virus geïnfecteerd voordat het lichaam antilichamen kan ontwikkelen en zichzelf dus immuun kan maken. Dit kan gebeuren vanwege de aanhoudende aanwezigheid van het virus in de omgeving van het slachtoffer, zoals op een tandenborstel. Het kan ook optreden als de oorspronkelijke verkoudheid mensen infecteert met wie hij of zij regelmatig in contact komt. Zodra het oorspronkelijke slachtoffer begint te herstellen, kunnen zijn of haar familie of vrienden symptomen beginnen vertonen en kan hij die persoon opnieuw infecteren die deze op zijn beurt snel daarna opnieuw kan infecteren. Deze cyclus kan voor onbepaalde tijd doorgaan, tenzij er stappen worden ondernomen om de koude-patiënt te scheiden van andere potentiële slachtoffers.

Immuniteit en ongeduld

Het is de consensus van velen op medisch gebied dat chronische verkoudheid, ongeacht hun oorspronkelijke oorzaak, wordt voortgezet door ongeduld en gecompromitteerde immuniteit. Gebrek aan slaap of het niet goed rusten tijdens een verkoudheid kan iemand voorbereiden op de volgende verkoudheid, enzovoort. Evenzo kan het uitvoeren van je dagelijkse taken terwijl je ziek bent, de verspreiding van verkoudheid bevorderen naar anderen die op hun beurt dezelfde verkoudheid kunnen doorgeven aan het oorspronkelijke slachtoffer. De bevelen van artsen opvolgen en al het mogelijke doen om een ​​sterk immuunsysteem te bevorderen (vitamines nemen, voldoende slapen en contact met zieke personen vermijden) zijn de bekende maar vaak genegeerde oplossingen voor de overgrote meerderheid van chronische verkoudheden.


Bekijk de video: Verkoudheid - Symptomen en tips (Januari- 2022).