Info

Wat is beter voor oefening: basketbal of hardlopen?


Basketbal en langeafstandslopen zijn haalbare cardiovasculaire opties die uw lichaam op verschillende manieren belasten. Basketbal is een intensieve intervaloefening waarbij je in korte salvo's alles moet doen, gevolgd door rustperioden, terwijl lange afstandslopen als een steady-state oefening wordt beschouwd. Bij het beslissen welke oefenoptie geschikt is voor u, zijn er verschillende factoren waarmee u rekening moet houden.

Calorieën

Op het eerste gezicht is hardlopen op afstand de betere optie als u calorieën wilt verbranden. Volgens de Mayo Clinic verbrandt een persoon van 160 pond ongeveer 606 calorieën per uur met een snelheid van 5 mph en 861 calorieën met een snelheid van 8 mph. Basketbal verbrandt ondertussen slechts 584 calorieën per uur. Deze berekening houdt echter geen rekening met EPOC of overmatig zuurstofverbruik na inspanning. EPOC is de hoeveelheid calorieën die je lichaam verbrandt nadat je stopt met sporten. Na steady-state oefeningen zoals joggen is EPOC minimaal, maar na hoge intensiteit intervaltraining (HIIT) zoals basketbal, blijft uw lichaam tot 48 uur met een verhoogde snelheid calorieën verbranden. In een onderzoek gepubliceerd in de septembereditie van het tijdschrift "Medicine and Science in Sports and Exercise" verbrandden proefpersonen 190 extra calorieën in de 14 uur na een HIIT-training. Wanneer rekening wordt gehouden met EPOC, verbrandt basketbal minstens evenveel calorieën als hardlopen op lange afstand, zo niet meer.

Spier- en botsterkte

Een ander voordeel dat voortkomt uit het spelen van basketbal is verhoogde spierkracht. Basketbal wordt beschouwd als een oefening met hoge impact die constant springen vereist. High impact sporten en oefeningen zijn veeleisend voor spieren, die op hun beurt ervoor zorgen dat ze groeien en sterker worden. Deze bevindingen werden bevestigd in een studie naar zeer intensieve periodieke oefeningen, gepubliceerd in het maartnummer van het "Journal of Obesity". Volgens de studie werden vergelijkbare spierverbeteringen niet aangebracht na steady-state oefeningen met weinig impact.

Sociale voordelen

Langeafstandslopen is vaak een solitaire sport, terwijl basketbal van nature een groeps- of sociale sport is. Volgens een studie aan de Universiteit van Oxford hadden roeiers die als groep trainden een hogere pijngrens en hogere niveaus van feel-good endorfines dan roeiers die alleen trainden. Deze studie kan aantonen dat sporten met anderen leuker is dan alleen sporten, waardoor veel mensen meer worden gestimuleerd om voor dit soort oefeningen te kiezen en er op lange termijn mee door te gaan.

Overwegingen

Hoewel basketbal gezien de bovenstaande factoren een betere trainingsoptie lijkt te zijn dan hardlopen op lange afstand, betekent dit niet dat het voor iedereen de juiste optie is. Als u de voorkeur geeft aan hardlopen of eenzame sporten, kan deze factor veel zwaarder wegen dan de calorische of spieropbouwende voordelen van basketbal, omdat u eerder vasthoudt aan een oefening die u leuk vindt. Op de lange termijn is consistentie de sleutel tot oefening, dus het kiezen van een oefening die u op de lange termijn kunt voortzetten, is de belangrijkste factor op de lange termijn.

Middelen