Info

Hoe je beter wordt in het lezen van blokken als een weg terug in voetbal


Wanneer waarnemers een terugloop evalueren, kijken veel mensen naar zijn snelheid, veranderlijkheid en kracht. Afgezien van de fysieke hulpmiddelen heeft een teruglopen echter ook een goed zicht in het veld nodig. Het verschil tussen een touchdown en een spel dat is gestopt bij de lijn van scrimmage kan neerkomen op de manier waarop een baldrager zijn blokken leest.

Stap 1

Begrijp de structuur van elk spel vóór de module. In een trap-spel mag een verdediger bijvoorbeeld ongehinderd een opening binnenkomen en wordt hij geblokkeerd door een lineman die van opzij nadert. De wegrennen mag niet weglopen van het gat, simpelweg omdat een verdediger momenteel het gat opvult. In plaats daarvan moet de baldrager op zoek gaan naar de blocker die geacht wordt het valblok te maken en kijken of hij in positie is om dit te doen.

Stap 2

Houd je hoofd zo lang mogelijk omhoog voordat je de bal ontvangt en zie hoe je blokken zich ontwikkelen. Oefen handoffs met je quarterback, zodat je je ogen op de lijn van scrimmage kunt houden, terwijl de quarterback de bal in je buik legt.

Stap 3

Observeer welk gat een verdediger probeert te vullen en ren dan naar een aangrenzend gat. Tijdens lopende wedstrijden worden verdedigende linemen en linebackers meestal toegewezen aan specifieke gebieden van het veld. Dus zelfs als bijvoorbeeld een linebacker en een centrum op een patstelling staan, kan de linebacker naar rechts of links leunen en proberen zijn toegewezen opening te dichten. Als hij naar rechts leunt, snijd je naar links.

Stap 4

Bekijk de achterkant en heupen van je blocker om te zien op welke manier hij de verdediger beweegt. Het lezen van een enkel blok in het open veld is eenvoudig. Kijk gewoon in welke richting de blocker de verdediger hengelt en ren in de andere richting. De lijn van scrimmage is echter druk en rommelig. Er zullen waarschijnlijk meerdere blokkers en verdedigers bij elkaar zijn, waardoor observaties moeilijker worden. Beperk je aandacht op de achterkant van een of meer blokkers. Als hun heupen een kant op staan, is dat de richting van het blok.

Stap 5

Wees geduldig en wacht tot je blokken zich ontwikkelen als een gat niet onmiddellijk opent. Als je in het achterveld bent en je beoogde hole is gevuld, wacht dan even en kijk naar de heupen van de blocker. Als je de heupen van een blokker ziet draaien, is de kans groot dat hij een verdediger naar de zijkant kantelt en een potentieel gat opent.

Tip

  • In sommige situaties kun je verdedigers instellen om zichzelf in blokken te krijgen. Stel bijvoorbeeld dat je wijd naar rechts rent, met een strak uiteinde een linebacker direct voor je blokkeert en een veiligheid nadert van achter de linebacker. Als het strakke uiteinde de linebacker naar rechts maakt, probeer dan een extra stap naar rechts en probeer de veiligheid in die richting te krijgen voordat je naar links snijdt om te profiteren van het blok van het strakke uiteinde. Als je het goed hebt, kan de veiligheid verstrikt raken in het blok, of op zijn minst de linebacker moeten betreden, terwijl je op volle snelheid het veld op rent.