Beoordelingen

Effecten van nicotine op bloedvaten

Effecten van nicotine op bloedvaten


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Nicotine, een natuurlijk voorkomend alkaloïde dat voorkomt in tabaksbladeren, komt het menselijk lichaam meestal binnen als sigarettenrook. Elke sigaret bevat 10 mg tot 20 mg nicotine, maar het lichaam absorbeert slechts ongeveer 1 mg door rook. Niettemin heeft die enkele milligram een ​​krachtig effect op menselijke bloedvaten.

Onmiddellijke effecten

Binnen enkele minuten nadat je tabaksrook hebt ingeademd, begint nicotine je lichaamschemie te veranderen. Hormonen, inclusief adrenaline, stromen door de bloedbaan. De adrenaline stimuleert de vecht- of vluchtreactie van het lichaam door de bloeddruk te verhogen, de hartslag te verhogen en de ademhaling te versnellen. Nicotine verhoogt de bloeddruk door de wanden van bloedvaten te laten samentrekken.

Mechanisme

Door de bloedvatwanden te vernauwen om de bloeddruk te verhogen, vermindert nicotine ook de hoeveelheid bloed die door de bloedvaten kan passeren. Een verminderde circulatie betekent dat minder zuurstofrijk bloed elk deel van het lichaam kan bereiken, wat een breed scala aan medische problemen kan veroorzaken. In sommige gevallen is bewezen dat nicotine de groei van nieuwe bloedvaten stimuleert. Dit kan de manier zijn van het lichaam om de bloedsomloop te herstellen. Maar de nieuwe bloedtoevoer brengt zijn eigen gevaren op lange termijn met zich mee, die hieronder worden besproken.

Onmiddellijke gevaren

Bloedvaten waarin de opbouw van arteriële plaque de bloedstroom al beperkt, zijn bijzonder kwetsbaar voor de effecten van nicotine. De verdere vernauwing veroorzaakt door nicotine kan voldoende zijn om een ​​hartstilstand te veroorzaken. Nicotine beperkt ook de circulatie in bloedvaten in de hersenen, waardoor deze vatbaarder worden voor stolsels of lekken, wat kan leiden tot een beroerte. Nicotine verhoogt de spanning op verzwakte delen van de wanden van de bloedvaten, die vervolgens kunnen uitpuilen of scheuren, waardoor aneurysma's ontstaan. Een verminderde circulatie kan ook leiden tot erectiestoornissen.

Lange termijn gevaren

De chronische irritatie van nicotine kan bloedvaten gevoeliger maken voor plaque in de loop van de tijd, een aandoening die bekend staat als atherosclerose of verharding van de slagaders. Door nieuwe bloedvaten te stimuleren om te groeien, vooral op ontstekingsgebieden zoals plaque-afzettingen, kan nicotine de groei van kankertumoren. Het is bewezen dat het roken van sigaretten long- en borstkanker verergert. Een reden hiervoor is het effect van nicotine op bloedvaten.

Zwangerschap Gevaren

Nicotine veroorzaakt bijzondere gevaren bij zwangere vrouwen. Het bloed van de moeder vervoert zuurstof en voedingsstoffen naar de baby en voert de fysieke afvalproducten van de baby mee. Het beperkende effect van nicotine op bloedvaten vertraagt ​​beide processen. Rokende moeders hebben een groter risico op een miskraam. Als de zwangerschap doorgaat, hebben ze meer kans op voortijdig losgemaakte placenta's, een potentieel fatale aandoening voor de baby. Het risico op losgemaakte placenta neemt met 20 procent toe voor elk half pakje sigaretten dat dagelijks wordt gerookt. Succesvolle zwangerschappen van rokende moeders hebben veel meer kans om baby's met een laag geboortegewicht te produceren, die talloze medische problemen kunnen hebben. Kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap hebben gerookt, hebben een grotere kans op mentale en fysieke ontwikkelingsproblemen, overlijden door wiegendood en hyperactiviteit.

Herstel

Onderzoek heeft aangetoond dat de bloedsomloop van een persoon begint te verbeteren binnen 2 weken na stoppen met roken. De bloedvaten herwinnen het grootste deel van hun normale functie binnen 3 maanden.


Bekijk de video: How do cigarettes affect the body? - Krishna Sudhir (Juli- 2022).


Opmerkingen:

 1. Nihal

  U geeft meer informatie.

 2. Birr

  Je hebt ongelijk. Ik ben er zeker van. We moeten overleggen. Schrijf me in PB.

 3. Keefer

  Naar mijn mening heeft hij het mis. Ik stel voor om het te bespreken. Schrijf me in PM.

 4. Dakarai

  Dit is onzin.

 5. Elias

  Ik zag... ik zag.... Alles is te overdreven, maar cool)))

 6. Hamlet

  Goed gedaan, het geweldige ideeSchrijf een bericht