Misc

De effecten van immobiliteit op de lichaamssystemen

De effecten van immobiliteit op de lichaamssystemen


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Sommige verwondingen en ziekten vereisen dat een persoon in bed blijft en onbeweeglijk blijft totdat hij beter is. Dit kan niet alleen emotioneel moeilijk zijn voor een persoon, vooral voor iemand die meestal erg actief is, het kan ook een tol eisen voor het lichaam. Elk systeem wordt anders beïnvloed door een lange periode van immobiliteit.

Cardiovasculaire

Het cardiovasculaire systeem is verantwoordelijk voor het transporteren van uw bloed door uw lichaam om zuurstof en voedingsstoffen naar alle delen van uw lichaam te brengen. Als je onbeweeglijk bent, moet je hart harder werken om zijn werk te doen dan als je actief was. Het risico dat zich een stolsel vormt in uw bloedbaan, waardoor cruciale operaties in uw lichaam mogelijk worden geblokkeerd, is groter wanneer u niet langer actief bent. Bovendien vertraagt ​​het gebrek aan beweging uw bloedsomloop in het algemeen omdat bloedvaten de werking van spieren gebruiken om bloed door uw lichaam te helpen verplaatsen.

Ademhalings

Je denkt misschien dat je ademhalingssysteem het gemakkelijker zou hebben als je niet actief bent. Dit is echter niet het geval. Vloeistof heeft een grotere kans om zich in uw longen op te bouwen wanneer u onbeweeglijk bent, omdat uw spieren niet werken om overtollig vocht uit uw lichaam te verwijderen. Je ademhaling wordt ook oppervlakkiger, waardoor delen van je longen niet meer worden gebruikt. Wanneer dit gebeurt, kunnen die gebieden die niet langer worden gebruikt instorten en nutteloos worden. Dit resulteert ook in minder zuurstof / koolstofdioxide-uitwisseling in uw longen.

Bewegingsapparaat

De spieren en het skelet in uw lichaam zijn een van de gebieden van het lichaam die het meest worden getroffen door immobiliteit. Wanneer je je spieren niet gebruikt, beginnen ze te verzwakken en verslechteren. De spieren worden ook ingekort omdat ze niet worden gebruikt. Ze beginnen hun flexibiliteit te verliezen. Je botten beginnen ook hun dichtheid te verliezen omdat een gebrek aan druk op de botten de hoeveelheid calcium vermindert die ze absorberen. Dit is de reden waarom veel mensen die lijden aan een aandoening die resulteert in immobiliteit, of het nu gaat om immobiliteit van het hele lichaam of slechts een deel, zoals een gebroken arm, fysiotherapie moeten ondergaan wanneer ze genezen zijn.

Nerveus

De manier waarop uw lichaam zich voelt, wordt beïnvloed door langdurige onbeweeglijkheden. Wanneer u langere tijd niet beweegt, ondervindt uw lichaam consequent druk op bepaalde delen van uw lichaam. Die druk begint pijn te veroorzaken, maar na verloop van tijd zul je nieuwe sensaties opmerken, zoals tintelingen, en uiteindelijk helemaal niets voelen. U kunt ook ongebruikelijke spasmen in de zenuwen ervaren.

Gastro-intestinale

Spijsvertering wordt ook beïnvloed door immobiliteit, vooral in gevallen waarin u voedsel niet op de normale manier kunt innemen. De afname in activiteit zal ook uw eetlust verminderen, waardoor u minder gaat eten. Het spijsverteringssysteem vertraagt ​​ook, waardoor voedsel langzamer wordt verteerd. Dit kan fecale impactie en constipatie veroorzaken.

Urogenitale

Het urogenitaal systeem is verantwoordelijk voor het correct houden van de vloeistofniveaus in uw lichaam. Wanneer u immobiel bent, wordt het systeem minder effectief, waardoor uw lichaam meer vocht vasthoudt. Het risico op blaasontsteking en nierstenen neemt ook toe met immobiliteit. Wanneer u immobiel bent, verzwakken al uw spieren, inclusief die in uw blaas. Dit kan onvolledige lediging veroorzaken, wat bijdraagt ​​aan het verhoogde risico op blaasontsteking.

Metabolisme

Metabolisme is het onderdeel van het endocriene systeem dat onder andere bepaalt hoe voedsel wordt verteerd. Het metabolisme vertraagt ​​aanzienlijk wanneer u geïmmobiliseerd bent. Hierdoor kunnen de elektrolyten in uw lichaam uit balans raken, wat problemen in uw lichaam kan veroorzaken. De uitwisseling van gassen en voedingsstoffen in uw lichaam wordt ook beïnvloed door een verandering in het metabolisme. Sommige van de bijwerkingen van deze veranderingen in het metabolisme zijn misselijkheid, indigestie en gas.

Bedekkinglijk

Je huid vormt het integumentaire systeem en kan negatief worden beïnvloed door immobilisatie. Bedzweren zijn een veel voorkomende bijwerking van het niet kunnen bewegen van uw bed. Elke plaats die constante druk heeft, loopt het risico voor deze zweren. Eventuele zweren of andere sneden van de huid hebben meer tijd nodig om te genezen wanneer uw lichaam niet beweegt. Zwelling is ook een probleem voor mensen die immobiel zijn, voornamelijk veroorzaakt door de toename van vocht in het lichaam vanwege de inefficiënties van het urogenitaal systeem.


Bekijk de video: Red niet de planeet, maar de mens - Cultuursocioloog Ruben Jacobs (Mei 2022).