Misc

Hoe de cognitieve driehoek te gebruiken om irrationeel denken te identificeren

Hoe de cognitieve driehoek te gebruiken om irrationeel denken te identificeren


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

De cognitieve driehoek is een hulpmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van geestelijke gezondheid om irrationele gedachten te identificeren en te veranderen. Veel psychische stoornissen komen voor als gevolg van de ontwikkeling van irrationeel denken. De rationaliteit van gedachten heeft met name invloed op angststoornissen, depressie en persoonlijkheidsstoornissen. Veel mensen die aan deze aandoeningen lijden, willen de gevoelens en gedragingen die ermee gepaard gaan veranderen - zoals huilen, verdriet en zorgen - zonder te beseffen dat het hun gedachten zijn die achter deze gevoelens en gedragingen schuilgaan. Leren hoe irrationele gedachten te identificeren, kan aanzienlijk helpen bij de behandeling van deze aandoeningen.

Teken een driehoek. Noem de binnenkant van het bovenste hoekpunt 'gedachte'. Beweeg met de klok mee en label de binnenkant van het volgende hoekpunt "gevoel" en de binnenkant van het laatste hoekpunt "acties / gedrag". Het labelen van de binnenkant van elk hoekpunt biedt meer ruimte voor verder schrijven buiten de driehoek.

Schrijf een recent evenement, een "activerend evenement" genoemd, in een hoek van de pagina. Het evenement moet een enkel, onschadelijk evenement zijn. Een voorbeeld is: "Ik zag een kennis in de winkel en hij zwaaide niet."

Schrijf een gedachte met betrekking tot de activerende gebeurtenis buiten het driehoekspunt met het label 'gedachte'. Schrijf iets waarvan je echt denkt dat je het in deze situatie zou denken. Een voorbeeld is: "Hij mag me niet aardig vinden."

Schrijf een gevoel dat verband houdt met de gedachte buiten de driehoek vertex met het label 'gevoel'. Schrijf iets waarvan je echt gelooft dat je die gedachte zou krijgen. Voorbeelden zijn 'teleurgesteld', 'boos' of 'eenzaam'.

Schrijf een actie of gedrag gerelateerd aan het gevoel buiten het driehoekspunt met het label "actie / gedrag". Schrijf iets waarvan je echt denkt dat je het zou doen op basis van dat gevoel. Voorbeelden zijn 'huilen', 'confronteren' of 'langzaam weglopen'.

Vergelijk de gedachte, het gevoel en de actie / gedrag gepresenteerd in je cognitieve driehoek met de triggerende gebeurtenis. Doorgaan met ons voorbeeld, denken dat iemand je niet leuk vindt, teleurgesteld voelen en huilen omdat hij niet zwaaide, kan extreme reacties zijn op de trigger en duiden op irrationeel denken.

Wis de onlogische gedachte. Verander het naar een die zal leiden tot een aangenamer gevoel en meer acceptabel gedrag. Logische gedachten om te veranderen kunnen bijvoorbeeld zijn: "Misschien heeft hij me niet gezien" of "Misschien had hij haast."

Voltooi de cognitieve driehoek met het juiste gevoel en de juiste actie / gedrag.


Bekijk de video: Uitleg en oefenen figuurreeks. (Mei 2022).