Misc

Wat zijn de oorzaken van laag IgG en IgM?

Wat zijn de oorzaken van laag IgG en IgM?


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Immunoglobulinen, ook wel antilichamen genoemd, worden geproduceerd door het immuunsysteem van het lichaam. Deze antilichamen vallen kankercellen en vreemde ziekteverwekkers aan, zoals bacteriën, virussen en schimmels. De immunoglobulinen IgG en IgM zijn twee van de vijf primaire antilichaamtypen van het lichaam. Er zijn een aantal mogelijke oorzaken voor lage niveaus van deze immunoglobulinen, evenals tal van factoren die verband houden met verlaagde niveaus.

Immunoglobuline G (LGG)

Immunoglobuline G (IgG) is het kleinste antilichaam in het immuunsysteem. Het antilichaam is ook het meest voorkomende, bestaande uit 75 tot 80 procent van de immunoglobulinen van het lichaam. Het IgG-antilichaam is belangrijk voor de bestrijding van bacteriële en virale infecties en wordt in het hele bloedsysteem aangetroffen. Deze immunoglobuline is het enige antilichaam dat tijdens de zwangerschap de placenta kan passeren.

Immunoglobuline M (LGM)

Immunoglobuline M (lgM) is het grootste antilichaam dat wordt geproduceerd door het immuunsysteem van het lichaam. Dit antilichaam wordt zowel in het bloed als in de lymfevloeistof aangetroffen en omvat 5 tot 10 procent van de antilichamen van het lichaam. Het IgM-antilichaam is het eerste immunoglobuline dat wordt geproduceerd als reactie op een infectie. Het antilichaam zorgt er ook voor dat andere immuunsysteemcellen ziekteverwekkers aanvallen.

Oorzaken van lage IgG

De meeste IgG-tekorten zijn het gevolg van erfelijke ziekten. Lage IgG kan worden veroorzaakt door macroglobulinemie, ook wel hyper-IgM-syndromen genoemd. Dit is een aandoening waarbij hoge niveaus van IgM interfereren met de cellen die IgG produceren, waardoor hun groei wordt voorkomen. Andere oorzaken zijn nefritisch syndroom, sommige soorten leukemie en veel voorkomende variabele immunodeficiëntie. Onderzoek heeft ook verschillende andere mogelijke oorzaken vastgesteld, waaronder X-gebonden agammaglobulinemie, thymomen, stadium III-IV retinoblastoom, tijdelijke hypogammaglobulinemie bij kinderen en gecombineerde immuundeficiënties, zoals reticulaire dysgenese. Bepaalde geneesmiddelen kunnen ook een lage IgG veroorzaken, waaronder niet-steroïden, immunosuppresiva en bepaalde anticonvulsiva, zoals fenytoïnen. Radiotherapie is ook een veel voorkomende oorzaak van een lage IgG. Verschillende factoren zijn in verband gebracht met lagere niveaus van LG, waaronder intensieve lichaamsbeweging, overmatige lichamelijke stress, roken, matig alcoholgebruik, koortsstuipen en veroudering.

Oorzaken van laag LG

Lage niveaus van IgM kunnen worden veroorzaakt door multiple myelomo, sommige soorten leukemie en sommige erfelijke soorten immuunziekten. Lage IgM kan ook worden veroorzaakt door selectieve immunoglobuline M (SlgM) -deficiëntie, een zeldzame vorm van dysgammaglobulinemie. De oorzaken van SlgM-deficiëntie zijn onbekend en er is geen verband met familiale overerving vastgesteld. Secundair SlgM-tekort is de meest voorkomende vorm en is in verband gebracht met een aantal voorwaarden. Een dergelijke aandoening is kwaadaardige neoplasmata, zoals clear cell sarcoom, Bloom-syndroom en promyeloctische leukemie. Een andere geassocieerde aandoening is auto-immuunziekten, zoals reumatoïde artritis, Hashimoto thyroiditis, systemische lupus erythematosus en auto-immuun hemolytische anemie. Infecties, zoals Brucella en immunosuppressiva, kunnen ook een secundair SlgM-tekort veroorzaken. Er zijn ook associaties waargenomen met gastro-intestinale aandoeningen, waaronder de ziekte van Crohn, chronische diarree, lymfoïde nodulaire hyperplasie, Whipple-ziekte en splenomegalie.


Bekijk de video: Pizzeria, Club, feestcafé en Grand Cafe in gebouw 51 (Mei 2022).