Misc

Laag aantal bloedplaatjes en vette leverziekte

Laag aantal bloedplaatjes en vette leverziekte


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Volgens de zevende editie van Williams Hematology zijn de primaire oorzaken van een laag aantal bloedplaatjes bij personen met leverziekte sekwestratie van bloedplaatjes in de milt als gevolg van portale hypertensie en verminderde productie van trombopoëtine door de lever. Vette leverziekte wordt gekenmerkt door overtollig vet in levercellen en heeft verschillende oorzaken.

Portale hypertensie en lage bloedplaatjes

De poortader is een bloedvat dat bloed uit de maag, pancreas, milt, dunne darm en het grootste deel van de dikke darm naar de lever brengt voor zuivering voordat het naar het hart wordt teruggevoerd. Bij ernstige leverziekte ontwikkelt de poortader een hoge bloeddruk omdat de beschadigde lever de inkomende bloedstroom niet gemakkelijk accepteert. De hoge druk in de poortader belemmert de bloedstroom uit de milt en bloedplaatjes worden in de milt gesekwestreerd.

Verminderde trombopoëtine en lage bloedplaatjes

Thrombopoietin is een hormoon geproduceerd door de lever dat de productie van bloedplaatjes regelt. Vette leverziekte kan resulteren in een lever die niet functioneert en onvoldoende trombopoëtine produceert.

Andere mogelijke oorzaken van lage bloedplaatjes bij leververvetting

In gevallen van door alcohol geïnduceerde leververvetting, kan een laag aantal bloedplaatjes worden veroorzaakt door een tekort aan vitamine B9 en door alcoholtoxiciteit voor de synthese van bloedplaatjes.

Oorzaken van vette leverziekte

Oorzaken van leververvetting zijn alcoholtoxiciteit, obesitas, hoge triglyceriden in het bloed, gebruik van bepaalde medicijnen, inname van gif, endocriene aandoeningen, polycysteus ovarium syndroom, hypobetalipoproteïnemie en andere metabole ziekten zoals diabetes mellitus, obstructieve slaapapneu, honger en totale parenterale voeding .

Andere tekenen en symptomen van leververvetting

Vette leverziekte is over het algemeen asymptomatisch, maar kan zich manifesteren als pijn in de rechter bovenbuik. Laboratoriumstudies kunnen verhoogde leverenzymen aan het licht brengen die transaminasen worden genoemd. Lichamelijk onderzoek of diagnostische beeldvorming kan een vergrote lever onthullen.


Bekijk de video: Laag aantal bloedplaatjes Beste behandeling en natuurlijke remedies (Mei 2022).