Misc

Is HPV erfelijk?

Is HPV erfelijk?


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Er zijn meer dan 100 soorten menselijke papillomavirus (HPV) -stammen. Slechts ongeveer 30 van deze stammen zijn echter seksueel overdraagbare infecties (soa's), die genitale HPV en infectie van de slijmvliezen en het huidgebied veroorzaken via huid-op-huid contact. Helaas is HPV asymptomatisch; mensen die deze soa oplopen, worden vaak onbewust betrapt tenzij genitale wratten zich ontwikkelen of het wordt gevangen door een arts. De meeste mannen en vrouwen met de diagnose HPV vermijden het ontwikkelen van een ernstig symptoom of gezondheidsprobleem.

Symptomen en gezondheidsgevolgen

HPV-stammen met een laag risico veroorzaken genitale wratten, terwijl stammen met een hoog risico cervicale of andere ongewone vormen van kanker kunnen veroorzaken. Degenen die positief testen op HPV worden ingedeeld in de categorie met laag of hoog risico, afhankelijk van de resultaten van een biopsie. Ongeacht de classificatie vindt ongeveer 90 procent van de geïnfecteerden dat het immuunsysteem van nature binnen twee jaar voor de infectie zorgt.

Geïnfecteerd raken met HPV

HPV is geen erfelijke infectie, omdat het wordt doorgegeven via genitaal contact tijdens vaginale of anale geslachtsgemeenschap. In zeldzame gevallen geven zwangere vrouwen HPV per ongeluk door aan pasgeborenen tijdens vaginale bevalling. De baby kan genitale wratten in de keel krijgen, ook wel bekend als recidiverend respiratoir papillomavirus (RRP). Het wordt echter niet aanbevolen voor zwangere vrouwen met genitale wratten om een ​​keizersnede te kiezen, omdat er geen bewijs is dat keizersnedes RRP bij pasgeborenen voorkomen.

Genitale wratten en kanker

Normale huid en slijmvliezen geïnfecteerd met HPV kunnen uiteindelijk abnormaal worden. Maar nogmaals, 90 procent van de infecties wordt geneutraliseerd door het immuunsysteem, waardoor abnormale cellen terugkeren naar normale gezonde cellen. HPV-stammen met een hoog risico die niet door het immuunsysteem worden geneutraliseerd, kunnen jaren in het lichaam blijven en deze abnormale cellen uiteindelijk veranderen in kankercellen. Tien procent van de vrouwen met risicovolle stammen in de baarmoederhals ontwikkelt langdurige infecties en heeft een verhoogd risico op baarmoederhalskanker. Mensen geïnfecteerd in de penis, vulva of vaginaal gebied lopen het risico op het ontwikkelen van kanker in die gebieden, hoewel dit minder vaak wordt beschouwd dan baarmoederhalskanker.

HPV-statistieken

Vijf tot zes miljoen Amerikanen worden jaarlijks nieuw besmet met genitale HPV. Op elk willekeurig moment zijn ongeveer 20 miljoen Amerikanen actief besmet met HPV. De Centers for Disease Control and Prevention (CDC) stelt dat 50 procent van de mannen en vrouwen op enig moment in hun leven HPV oplopen. Bovendien schat de American Cancer Society dat in 2009 meer dan 11.000 vrouwen baarmoederhalskanker zullen krijgen en meer dan 4.000 zullen bezwijken aan de ziekte. Het sterftecijfer daalt echter elk jaar met ongeveer 4 procent doordat meer vrouwen regelmatig worden onderzocht.

HPV-preventie

Hoewel condooms het risico op HPV verlagen, beschermen ze geen gebieden die niet zijn bedekt met een condoom en zijn daarom niet 100 procent effectief. Het belangrijkste voor meisjes en vrouwen is zichzelf te beschermen tegen baarmoederhalskanker. Het HPV-vaccin beschermt tegen de meeste vormen van baarmoederhalskanker, maar niet tegen alle. Het vaccin wordt over het algemeen aanbevolen voor meisjes van 11-12 jaar en meisjes en vrouwen van 13 tot 26 jaar die het vaccin niet kregen toen ze jonger waren. Routine screening op baarmoederhalskanker is ook cruciaal. Helaas is er geen vaccin met succes aangemaakt voor mannen met HPV; verder zijn er nog geen screeningen voor vroege detectie van penis- of anale kanker.


Bekijk de video: ABE-studie Eierstokkanker en benadering voor erfelijkheidsonderzoek voor patiënten (Mei 2022).