Misc

Oefeningen na artroscopische knieoperatie

Oefeningen na artroscopische knieoperatie


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Arthroscopische kniechirurgie is een veel voorkomende procedure die verschillende aandoeningen en verwondingen kan behandelen. Met een minimale invasie kan een chirurg uitgebreide reparaties aan het kniegewricht uitvoeren zonder een groot litteken te creëren, het risico op infectie minimaliseren en de snelheid van herstel verhogen.

Quadriceps: The Key Muscle

Begin na de operatie met uw fysiotherapeut. Het is absoluut noodzakelijk om een ​​professionele fysiotherapeut te zien om ervoor te zorgen dat de juiste oefeningen op het juiste moment worden gedaan om volledig te herstellen. Het belangrijkste dat u als eerste gaat oefenen, zijn uw quadriceps. Deze spieren "sluiten" altijd na elke knieoperatie, hoe klein ook. Maar de quads zijn de vergrendelende spieren voor je knie en zorgen voor stabiliteit, zonder sterke quads kun je je knie niet veilig gebruiken.

Quad sets

Liggend op je rug of in een liggende positie, strek je benen tot de achterkant van je knieën plat tegen de vloer liggen. Gebruik de spieren die om je knieschijf drukken, trek je knie aan en duw je knieschijf naar beneden naar de vloer terwijl je je quadriceps-spier knijpt. Dit zorgt ervoor dat je knieschijf je been naar je bekken 'beweegt' terwijl de spieren strakker worden. Onmiddellijk na de operatie zal dit erg pijnlijk en erg moeilijk zijn, maar het is belangrijk om de oefening binnen enkele uren na de operatie te starten. Doe 10 per set (met een maximum van drie sets) en houd elke spiercontractie gedurende minstens 10 seconden vast.

Beenliften

Onder toezicht van uw fysiotherapeut begint u met beenliften. Deze worden uitgevoerd terwijl je ligt. Omdat de quad niet wil werken, is het de heupspier die wil inspringen. Daarom is het belangrijk om het been recht te leggen en vervolgens de quad-spier in te schakelen alsof je een Quad Set doet zoals hierboven beschreven. Dan, en alleen dan, kun je het been optillen.

Til het been minstens 18 inches hoog op, houd dan het been recht --- duw de quad-spieren stevig vast te houden --- laat dan je been op de grond zakken en laat de quad-spier los. Herhaling. Begin met een set van 20 en werk je weg tot drie sets van 20 met elk been.

Beenliften II

Liggend op uw zij, zet uw quad spieren rond de knie vast. Houd je been recht en til het op naar het plafond. Houd minimaal vijf seconden ingedrukt om te starten en laat vervolgens zakken. Herhaal dit op dezelfde manier als bij de bovenstaande stap. Naarmate de kracht terugkeert naar je quads, kun je langer vasthouden en werken tot 20 seconden. Liggend op je buik, trek je quad-spier aan en til je been op naar het plafond. Het is belangrijk om het minstens 10 centimeter omhoog te brengen. Houd hetzelfde patroon vast als eerder vermeld. Laat vervolgens zakken en laat los. Al deze beenliften zullen uw quad-spieren aanzienlijk versterken en u helpen op weg naar een volledig herstel.


Bekijk de video: Oefeningen na kniescopie (Mei 2022).