Misc

Voedingsmiddelen om bloedplaatjes te verhogen


De gezondheidstoestand die wordt gekenmerkt door een laag aantal bloedplaatjes - de cellen in het bloed die stolsels vormen om het bloeden te stoppen - staat bekend als trombocytopenie. Als gevolg van vele lichamelijke aandoeningen, variërend van foliumzuurgebrek tot revalidatie na chemotherapie, kan deze aandoening alleen worden tegengegaan door het immuunsysteem te stimuleren en bloedplaatjes op natuurlijke wijze te laten herbevolken. Vanaf 2010 bestaat er geen bekend voedsel dat de productie van bloedplaatjes direct verhoogt, hoewel veel voedingsmiddelen het immuunsysteem kunnen helpen en bloed-gunstige vitamines en mineralen aan het dieet kunnen toevoegen.

Vis en Noten

Vis en noten zijn gezonde voedingsbronnen van omega-3-vetzuren die ontstekingen in het lichaam kunnen verlichten. Dit is gunstig voor mensen met een laag aantal bloedplaatjes, omdat ontstekingsremmende voedingsmiddelen zwelling in het lichaam bestrijden, waardoor het bloed en immuunsysteem andere dingen kunnen doen, zoals het produceren van bloedplaatjes. Omega-3-zuren kunnen de bloedsomloop in het lichaam verhogen en de bloeddruk zelfs verlagen, maar het gebruik ervan moet zorgvuldig worden gecontroleerd, omdat sommige vetzuren de bloedstolling daadwerkelijk kunnen remmen zonder bloedplaatjes rechtstreeks te beïnvloeden.

Fruit en Knoflook

Vitamine C is een belangrijk onderdeel van het stimuleren en behouden van een gezond immuunsysteem. Gevonden in fruit en groenten, met name in citrusvruchten, helpt deze vitamine de ontwikkeling van bloedvaten, het immuunsysteem en vermindert zelfs het risico op hartaandoeningen. Knoflook is een andere geweldige bron van vitamine C en verpakt 71 procent van de dagelijkse vitamine C-inname in één portie. Knoflook werkt ook als een antistollingsmiddel, dus degenen die aan bloedarmoede lijden of bloedverdunnende medicijnen gebruiken, moeten voorzichtig zijn met de inname van knoflook. Een gezond immuunsysteem betekent dat de productie van bloedplaatjes niet wordt gehinderd terwijl het infecties bestrijdt.

Tomaten En Bessen

Tomaten, bessen en noten zijn voedingsmiddelen met veel antioxidanten. Antioxidanten stimuleren het lijdende immuunsysteem door cellulaire schade te bestrijden door schadelijke vrije radicalen (atomen die reageren met zuurstof en nabijgelegen cellen beschadigen). Met voldoende antioxidanten in het lichaam wordt de ontwikkeling van vrije radicalen vertraagd en kan het immuunsysteem van het lichaam zich richten op het bestrijden van chronische ziekteontwikkeling of cellulair herstel. Vitamine C vertoont ook antioxiderende eigenschappen, evenals vitamine E in pompoen, broccoli en wortelen. Door het immuunsysteem te stimuleren met antioxidanten, kan het lichaam zich concentreren op de regeneratie van bloedplaatjes.

Bladgroenten

Een andere immuunversterkende vitamine is te vinden in de donkere, groene bladgroenten in salades en soepen. Boerenkool, spinazie, broccoli, sla en kool zijn allemaal uitstekende bronnen van vitamine K, een vitamine die de gezondheid van de botten helpt bevorderen en, volgens het University of Maryland Medical Center, "het best bekend is vanwege zijn rol bij het helpen van bloedstolsels." Het nemen van antibiotica, het ondergaan van bestraling of het nemen van andere medicijnen voor extreme therapie kan de bacteriën in de darmen doden die van nature vitamine K produceren. Suppletie met bladgroen kan de vitamine opnieuw in het lichaam brengen en de bloedvorming en stolling normaal laten verlopen.


Bekijk de video: De 7 beste voedingsmiddelen om het aantal bloedplaatjes te verhogen (Januari- 2022).