Misc

Vijf soorten open wonden

Vijf soorten open wonden


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Open wonden zijn extreem pijnlijk voor slachtoffers en intimiderend voor degenen die ze moeten behandelen. Voordat u een behandeling probeert, is het handig om te weten met wat voor open wond u te maken hebt om te voorkomen dat de wond verergert of niet effectief wordt behandeld. Er zijn minstens vijf soorten open wonden: schaafwonden, incisies, snijwonden, puncties en avulsies. Een gesloten wond is er een die het weefsel onder de huid aantast, zoals een blauwe plek of bloedblaar.

Schaafwonden

Schaafwonden worden meestal veroorzaakt door wrijving tussen de huid en een ruw oppervlak. Ze worden meestal krassen genoemd. Schaafwonden leiden meestal niet tot ernstige bloedingen omdat de schade zich dicht bij het huidoppervlak voordoet. Zonder de juiste zorg kunnen ze echter geïnfecteerd raken en littekens veroorzaken. Reinig een schuring met zeepwater om vuil dat in de huid is ingebed te verwijderen. Vermijd jeuk of plukken bij krassen of korsten.

Incisies

Incisies zijn zuivere sneden gemaakt door scherpe voorwerpen, zoals messen, scheermessen of stukjes glas. Ze kunnen diep zijn en leiden meestal tot zwaar, snel bloedverlies. Incisies raken meestal niet geïnfecteerd omdat de snede geen gekartelde randen heeft om vuil aan te trekken. Oefen directe druk uit op de wond om het bloeden te vertragen en zoek dringende zorg als het bloedverlies ernstig en continu is.

Lacerations

Een scheur is een scheur in de huid, meestal veroorzaakt door stompe voorwerpen. Ze kunnen moeilijk te behandelen zijn en de hersteltijd is vaak langer dan bij andere soorten open wonden. Scheurwonden hebben vaak betrekking op het huidweefsel, evenals uitgebreide schade aan onderliggende weefsels en zijn ook gevoelig voor infecties omdat de wonden meestal gekartelde, gescheurde randen hebben. Zware bloeding of bloeding is een andere zorg. Professionele zorg wordt aanbevolen voor snijwonden.

Lekke band

Lekke banden, meestal veroorzaakt door nagels, naalden of andere kleine puntige voorwerpen, lijken misschien niet ernstig te zijn, maar prikwonden kunnen onderliggende organen beschadigen en leiden tot inwendige bloedingen. Prikwonden zijn gevoelig voor tetanusinfectie en moeten door een arts worden behandeld als ze ernstig zijn. Als u een prikwond heeft en het voorwerp nog in de huid zit, verwijder deze dan niet.

Avulsies

Een avulsie resulteert in ernstige scheuren van weefsels, vaak resulterend in hangende huid of volledig scheuren. Als een deel van de huid loskomt, probeer het te vinden, spoel het, wikkel het in steriel gaas en bewaar het in een steriele plastic zak. Niet invriezen of volledig in water plaatsen. Bloeden kan vaak zwaar zijn en er moet onmiddellijk druk worden uitgeoefend. Als de huid aan de wond hangt, plaats deze dan terug en oefen een constante druk uit.


Bekijk de video: Eerste hulp bij een schaafwond (Mei 2022).