Misc

Wat is een bloedvatkramp?


Bloedvatkrampen treden op wanneer kleine bloedvaten in het lichaam, meestal in de extremiteiten zoals tenen en vingers, smal en samentrekken, waardoor de bloedstroom naar het getroffen deel van het lichaam wordt voorkomen. Artsen begrijpen de oorzaak van bloedvatkrampen niet volledig, maar ze zijn meestal het gevolg van een ziekte die bekend staat als het syndroom van Raynaud. Het syndroom van Raynaud wordt meestal gediagnosticeerd tussen de leeftijd van 15 en 40 en treft vrouwen bijna vijf keer vaker dan mannen. Bloedvatkrampen en het syndroom van Raynaud zijn meestal gemakkelijk te beheersen en te behandelen door situaties en elementen die aanvallen veroorzaken te voorkomen.

Symptomen

Intense bloedvatkrampen kunnen de bloedstroom naar hele delen van het lichaam beperken. Tijdens een aanval van een bloedvatkramp wordt het deel van het lichaam waar de bloedstroom beperkt is, bleek en wordt uiteindelijk grijs, blauw, paars of asachtig wit. Lichaamsdelen die tijdens de aanval worden aangetast, kunnen koud en pijnlijk worden. Bloedvatkrampen kunnen enkele minuten tot enkele uren aanhouden, met herhaalde aanvallen mogelijk tijdens perioden van aanval. Bloedvatkrampen kunnen voorkomen in de punt van de neus, de wangen, de tong, de tepels, de vingers en de tenen.

Soorten

Er zijn twee soorten aandoeningen van het Raynaud-syndroom waarbij bloedvatkrampen voorkomen. Het primaire syndroom van Raynaud is een gevolg van fysieke en omgevingsfactoren zoals stress, koude temperaturen en werkzaamheden waarbij blootstelling aan trillingen plaatsvindt. Het secundaire syndroom van Raynaud is een gevolg van een extra ziekte die zich al in het lichaam heeft ontwikkeld, zoals lupus of reumatoïde artritis.

Oorzaken

Blootstelling aan zeer koude temperaturen veroorzaakt een meerderheid van bloedvatkrampen. Je lichaam vermindert de bloedtoevoer naar lichaamsuiteinden om de kerntemperatuur te handhaven. Degenen die lijden aan het syndroom van Raynaud hebben een overdreven reactie op koude temperaturen, wat bloedvatkrampen veroorzaakt. Emotionele stress veroorzaakt soortgelijke symptomen in het lichaam als blootstelling aan extreme koude temperaturen en veroorzaakt ook bloedvatkrampaanvallen. Recent onderzoek suggereert dat blootstelling aan regelmatige trillingen, zoals boren of beuken en zelfs typen, bloedvataanvallen kan veroorzaken.

Behandeling

Een remedie voor bloedvatkrampen en het syndroom van Raynaud is niet bekend, maar bloedvatkrampaanvallen kunnen meestal worden voorkomen en behandeld door het verwijderen van stressoren die de aanvallen veroorzaken. Aanvallen als gevolg van blootstelling aan extreme temperaturen kunnen worden voorkomen door geschikte kleding te dragen, en banen die de ziekte verergeren kunnen worden vervangen door banen die geen bloedvatkrampaanvallen veroorzaken.

Overwegingen

Hoewel de oorzaak van het syndroom van Raynaud nog niet volledig is begrepen, wordt aangenomen dat degenen die lijden aan beide typen syndroom van Raynaud genetische banden hebben met de ziekte. Veel patiënten met bloedvatkrampen en het syndroom van Raynaud hebben familieleden met een geschiedenis van het syndroom.