Misc

Nierbeschadiging door antibiotica voorkomen


Antibiotica zijn vaak nodig om bacteriële infecties te behandelen, maar kunnen veel bijwerkingen veroorzaken, waaronder nierschade. Elk medicijn dat u neemt, wordt door uw nieren uit uw bloed gefilterd en uitgescheiden in de urine. U moet met uw arts opties bespreken om nadelige bijwerkingen van medicijnen die hij u voorschrijft te voorkomen en opties om nierbeschadiging te voorkomen. Er zijn echter verschillende stappen die u thuis kunt nemen om nierbeschadiging door antibiotica te voorkomen.

Nierbeschadiging door antibiotica voorkomen

Drink elke dag minstens 64 ons water. Elk medicijn dat u gebruikt, gaat door uw nieren en water en helpt ze weg te spoelen.

Drink elke dag een glas cranberrysap terwijl u antibiotica gebruikt. Cranberrysap helpt nieren weg te spoelen en voorkomt dat bacteriën in de urinewegen groeien, wat uw risico op nierschade kan verhogen.

Verminder zout, cafeïne en alcohol tijdens het gebruik van antibiotica. Al deze stoffen zijn hard voor de nieren en kunnen hun vermogen om uw urine te filteren verminderen.

Vermijd paracetamol en pijnstillers terwijl u antibiotica gebruikt. Acetaminophen is te vinden in veel vrij verkrijgbare producten, waaronder Tylenol, en is altijd hard voor de nieren. Vermijden van paracetamol en pijnstillers tijdens het gebruik van antibiotica zal de druk op uw nieren verminderen om de antibiotica uit te filteren, waardoor uw risico op nierschade wordt verminderd.

Houd uw bloeddruk vaker in de gaten terwijl u antibiotica gebruikt en volg de instructies van uw arts op om uw bloeddruk te verlagen. Hoge bloeddruk kan nierschade veroorzaken.

Controleer uw bloedsuiker vaker tijdens het gebruik van antibiotica als u diabetes hebt. Veel antibiotica kunnen uw bloedsuikerspiegel verhogen en verhoogde bloedsuikerspiegels kunnen nierschade veroorzaken.

Rook niet terwijl u antibiotica gebruikt. Roken is altijd giftig voor de nieren, maar vooral als u medicijnen gebruikt die uw nieren uit uw bloed moeten filteren.

Bezoek uw arts om uw opties te bespreken om nierschade te voorkomen. Aminoglycosiden zijn een klasse antibiotica die bijzonder giftig zijn voor de nieren. Vraag hem om deze indien mogelijk te vermijden. Vertel hem over kruiden of vrij verkrijgbare medicijnen die u gebruikt om een ​​verhoogd risico op nierbeschadiging te voorkomen. Uw arts kan eenvoudige urine- en bloedonderzoeken uitvoeren om uw nierfunctie te beoordelen. Hij kan ACE-remmers voorschrijven om uw nieren te beschermen. ACE-remmers zijn een bloeddrukmedicijn, maar kunnen nierbeschadiging voorkomen, zelfs als u geen hoge bloeddruk heeft.

Tip

  • Minimaal driemaal per week 30 minuten sporten kan uw nieren gezond houden. Bovendien helpt het eten van gezond voedsel zoals groenten, vers fruit en granen om nierschade te voorkomen.

Tip

  • Als u nadelige bijwerkingen van antibiotica ervaart, bel dan onmiddellijk uw arts. Als u symptomen van nierbeschadiging ervaart, zoals een donkere huid, vieze luchtjes in de urine, spierkrampen, extreme vermoeidheid en het gevoel dat u vaak moet plassen, moet u uw arts bellen of onmiddellijk naar uw plaatselijke meldkamer gaan.


Bekijk de video: Wat is peritoneale dialyse (December 2021).