Misc

Tekenen en symptomen van een afwijkend septum


Het neustussenschot is in wezen een verdeler. Het septum loopt door het midden van de neus en splitst het in twee neusgaten, ideaal van gelijke grootte. De Mayo Clinic schat dat maar liefst 80 procent van de bevolking een neustussenschot heeft dat zich niet helemaal in het midden van de neus bevindt, waardoor de ene kant groter is dan de andere. Voor de meeste mensen is dit een klein probleem. Sommige mensen hebben echter problemen vanwege de ongelijkheid van de neusluchtwegen. In deze gevallen wordt het septum een ​​afwijkend septum genoemd. Een afwijkend septum kan een afwijking zijn vanaf de geboorte, of het kan het gevolg zijn van een blessure. Ernstige gevallen van deze medische aandoening kunnen een operatie vereisen om te corrigeren.

Interne tekens

Een afwijkend septum is niet altijd zichtbaar wanneer naar de neus van een persoon wordt gekeken. Een arts kan het echter duidelijk zien tijdens een onderzoek. Een nasaal speculum en speciale verlichting zorgen er vaak voor dat een afgeweken septum scheef lijkt. Zwelling kan ook zichtbaar zijn als frequente sinusinfecties een probleem zijn. De neusholtes kunnen ook aanzienlijk verschillen in grootte wanneer ze intern worden bekeken. Een afwijkend septum kan worden gediagnosticeerd door lichamelijk onderzoek en door een medische geschiedenis van symptomen.

Verhoogde kwijting

Een persoon met een afwijkend septum heeft meer kans op neusbloedingen en verhoogde neusafscheiding. Wanneer het septum is afgeweken, is het gevoeliger voor uitdroging die kan bijdragen aan bloeden. Geblokkeerde neusholtes die het gevolg zijn van een afwijkend septum, kunnen ervoor zorgen dat slijm vast komt te zitten in de neusholte, waardoor er meer post-nasale afscheiding (meestal een "druppel") in de keel ontstaat. De back-up van neusafscheiding kan ook een voedingsbodem vormen voor infecties en dus extra slijm toevoegen.

Ademhalingsproblemen

Ademhalingsmoeilijkheden komen vaak voor bij mensen die lijden aan een afwijkend septum, vooral wanneer het ene neusgat aanzienlijk groter is dan het andere. In dit geval kan een doorgang bijna volledig worden belemmerd en kan de ademhaling worden belemmerd. Lawaaierige ademhaling is een ander symptoom dat consistent is met een afwijkend tussenschot, vooral bij baby's en kinderen die de aandoening hebben. Verhoogd geluid met ademhaling treedt vooral 's nachts op als gevolg van de kromheid van de neuswand.

Pijn

Pijn in het gezicht en frequente hoofdpijn kunnen een teken zijn van een afwijkend septum, meestal als gevolg van het verhoogde voorkomen van sinusinfecties en verstopte neusafscheidingen. Als druppelen na de neus een van de weergegeven symptomen is, kan keelpijn ook een andere pijnbron zijn die verband houdt met het afwijkende septum. Ongemak door normale verkoudheid en seizoensgebonden allergieën kunnen worden versterkt door een afwijkend tussenschot.

Symptomen verlichten

Decongestiva en antihistaminica kunnen helpen bij het verlichten van sommige symptomen die worden veroorzaakt door een afwijkend septum. Medicijnen zullen de afwijking niet verhelpen, maar kunnen de hoeveelheid congestie die ontstaat verminderen en kunnen ontsteking van de neusholtes tijdens een bijholteontsteking of een verkoudheid verminderen. Chirurgie om het scheve septum te repareren is de enige permanente behandeling voor een afwijkend septum. Het wordt meestal alleen uitgevoerd als er significante ademhalingscomplicaties bestaan.


Bekijk de video: De eerste symptomen van dementie. (December 2021).