Misc

Wat zijn normale urinezuurniveaus?


Urinezuur is een chemische stof die wordt gevormd door de afbraak van purines, organische verbindingen die worden aangetroffen in wijn, bier, gedroogde bonen, ansjovis, lever en makreel. Urinezuur wordt normaal in het bloed opgelost en tijdens het plassen uit het lichaam uitgescheiden. Uw arts zal een urinezuurniveau vaststellen om jicht, nieraandoeningen en nierstenen veroorzaakt door overtollig urinezuur te diagnosticeren of te controleren. U kunt ook worden getest om het urinezuurniveau in uw bloed te controleren tijdens of na bepaalde vormen van chemotherapie.

De test

Een urinezuurniveau wordt verkregen via een bloed- of urinemonster. Het bloedmonster wordt verkregen door een zorgverlener uit een ader in uw hand of arm. Tenzij anders voorgeschreven door uw arts, eet of drink niet gedurende ten minste vier uur vóór een bloedonderzoek in urinezuur. Om het niveau van urinezuur in uw urine te testen, is een 24-uurs urinemonster nodig waarin u alle urine die u produceert in een periode van 24 uur verzamelt. Het bloed- of urinemonster wordt vervolgens naar een laboratorium gestuurd voor verwerking.

Normaal niveau

Volgens MedlinePlus liggen de normale niveaus van urinezuur in het bloed tussen 3 en 7 mg per deciliter en de normale niveaus van urinezuur in urine tussen 250 en 750 mg per 24 uur. Uw arts zal bepalen of uw niveau abnormaal is, omdat de normale urinezuurspiegels enigszins variëren van laboratorium tot laboratorium.

Medicatie-interacties

Bepaalde medicijnen kunnen de urinezuurspiegel in uw lichaam verhogen of verlagen. Medicijnen die deze niveaus kunnen verhogen, zijn ascorbinezuur (vitamine C), alcohol, cafeïne, aspirine, cisplatine, diuretica, diazoxide, epinefrine, levodopa, ethambutol, methyldopa, niacine, theofylline en fenothiazines.

Medicijnen die het urinezuurniveau in uw lichaam kunnen verlagen, zijn onder meer azathioprine, allopurinol, clofibraat, corticosteroïden, glucose, oestrogeen, mannitol, guaifenesine, probenecide en warfarine. Uw arts zal bepalen of u moet stoppen met het nemen van medicijnen voordat u een urinezuurtest uitvoert.

Hoge niveaus

Verhoogde urinezuurspiegels in het bloed, ook wel hyperurikemie genoemd, kunnen wijzen op alcoholisme, acidose, jicht, diabetes, loodvergiftiging, hypoparathyreoïdie (een laag niveau van bijschildklierhormoon in het lichaam), nierstenen, leukemie, nierfalen, polycytemie vera (een zeldzame beenmergaandoening), zwangerschapstoxemie, nierfalen, overmatige inspanning, chemotherapie-gerelateerde bijwerkingen en consumptie van een purinerijk dieet.

Verhoogde urinezuurspiegels in de urine kunnen wijzen op verspreiding van kanker, consumptie van een purinerijk dieet, een beenmerg of witte bloedcelaandoening, jicht, Lesch-Nyhan-syndroom, rabdomyolyse (een afbraak van spierweefsels die normaal wordt veroorzaakt door letsel) en Fanconi-syndroom, een aandoening van de nierbuizen.

Lage niveaus

Een lager dan normaal niveau van urinezuur in het bloed kan duiden op het Fanconi-syndroom, de ziekte van Wilson, de consumptie van een dieet met weinig purine of SIADH, een aandoening die resulteert in een lager dan normale hoeveelheid natrium in het lichaam.

Een lager dan normaal niveau van urinezuur in de urine kan ook duiden op alcoholisme, loodvergiftiging of chronische glomerulonefritis, een soort nierziekte.


Bekijk de video: 6 herbal teas to lower the level of uric acid. Natural Health (December 2021).