Misc

Wat gebeurt er wanneer uw seratonineniveaus hoog zijn?


Serotonine

Serotonine wordt geproduceerd door de zenuwcellen in je hersenen en je ruggenmerg. Het is zowel een natuurlijk hormoon als een neurotransmitter. Serotonine is verantwoordelijk voor het aanpassen van uw aandacht, gedrag en lichaamstemperatuur. Een gebrek aan serotonine kan een negatief effect hebben op uw emotionele welzijn. U kunt bijvoorbeeld vermoeidheid, verdrietig of sociaal teruggetrokken voelen wanneer uw serotonineniveaus laag zijn. Om uw serotonine te verhogen, heeft u mogelijk medicatie nodig. Te veel serotonine is echter ook niet goed. Drastisch toenemende serotoninespiegels kunnen het serotoninesyndroom veroorzaken.

Serotoninesyndroom

Serotoninesyndroom is het resultaat van het nemen van medicijnen die ervoor zorgen dat serotonine tot gevaarlijke niveaus in het lichaam stijgt. Als u bijvoorbeeld wordt behandeld voor een chemische onbalans, zoals depressie of een bipolaire stoornis, kan uw arts uw medicatie wijzigen of uw dosering verhogen. Het verhogen van uw dosering en uw behandeling kan echter gevaarlijk zijn. Te veel serotonine is net zo schadelijk, zo niet meer, dan te weinig serotonine. Wanneer je een teveel aan serotonine in de hersenen hebt, kan het dodelijk zijn als het niet wordt behandeld.

Oorzaken

Een van de meest voorkomende oorzaken van het serotoninesyndroom is wanneer u meer dan één medicijn gebruikt dat de serotoninespiegels verandert. Als u bijvoorbeeld een antidepressivum neemt en u ook vrij verkrijgbare medicijnen gebruikt die dextromethorphan bevatten, zoals Robitussin DM of Sudal DM, loopt u het risico te lijden aan het serotoninesyndroom. Het opzettelijk innemen van te veel antidepressiva of het consumeren van antidepressiva en serotonine heropname remmers, SSRI's, kan ook het serotoninesyndroom veroorzaken. SSRI's zijn antidepressiva die het serotonineniveau in de hersenen verhogen.

Waarschuwingsetiketten

In 2006 beval de Amerikaanse Food and Drug Administration distributeurs van SSRI's een waarschuwingslabel op te nemen dat artsen en gebruikers zou informeren over de mogelijke levensbedreigende bijwerkingen als SSRI's interactie aangingen met andere medicijnen, zoals migraine, antidepressiva en andere stemmingsstoornissen. medicijnen.

Serotoninesyndroom Symptomen

De symptomen en waarschuwingssignalen van het serotoninesyndroom verschijnen vrij snel na het wisselen van medicatie of met interacties tussen geneesmiddelen. Sommige van de symptomen zijn als volgt: snelle hartslag, verwardheid, rillingen, verwijde pupillen, koorts, diarree, spiertrekkingen en epileptische aanvallen. Als u denkt dat u lijdt aan het serotoninesyndroom, moet u uw arts bellen of onmiddellijk naar de eerste hulp gaan, volgens Mayo Clinic.

Behandeling

Serotoninesyndroom kan worden behandeld door een serotonineblokker toe te dienen (zoals Periactin). In ernstigere gevallen zijn medicijnen nodig die uw spieren verlammen om spierstijfheid of epileptische aanvallen te verminderen. In de meeste gevallen herstellen patiënten die lijden aan het serotoninesyndroom en hoeven ze slechts minimaal 24 uur in het ziekenhuis te blijven voor observatie.