Info

Fietsen versus hardlopen: wat is beter voor gewichtsverlies?


Elke aerobe activiteit verbrandt calorieën en verbetert de cardiovasculaire gezondheid, maar welke oefening het beste is voor gewichtsverlies hangt grotendeels af van voorkeuren en beperkingen. De gemakkelijke toegankelijkheid van fietsen en hardlopen maakt deze oefeningen twee van de meest populaire. Beide hebben echter afwegingen als het gaat om gewichtsverlies.

Calorieën verbrand

Als uw enige criterium het maximaliseren van het calorieverbruik is, dan is hardlopen de voor de hand liggende keuze. Met 755 calorieën per uur verdubbelt een run van 5 km / u meer dan het energieverbruik van een ontspannen fietstocht, die slechts 364 calorieën per uur verbrandt voor een 200-pond man. Het aantal verbruikte calorieën hangt voornamelijk af van het gewicht van de persoon. Als een voorbeeld, een 160-pond man verbrandt 606 calorieën per uur bij het uitvoeren van 5 mph (292 tijdens het fietsen), wat scherp contrasteert met de 905 calorieën van een 240-pond man per uur (436 tijdens het fietsen). Het totale aantal verbrande calorieën is afhankelijk van de afgelegde afstand, in plaats van de snelheid waarmee u rent of fietst; hoe sneller u echter gaat, hoe meer calorieën u per uur verbrandt, omdat u meer afstand aflegt. Als voorbeeld, de eerder genoemde 200-pond man verbrandt 1.074 calorieën per uur bij het verhogen van zijn loopsnelheid tot 8 mph, maar hij legt elk uur nog drie mijl af.

Vetoxidatie

Vetoxidatie is het proces waarbij vetmoleculen worden afgebroken, wat resulteert in vetverlies. Dit is een ander gebied waarin hardlopen uitblinkt in vergelijking met fietsen. Een onderzoek van de Universiteit van Kaapstad uit 2010 toonde aan dat hardlopen de vetoxidatie aanzienlijk verhoogde in vergelijking met fietsen bij dezelfde intensiteitsniveaus bij mannelijke triatleten. Dit weerspiegelde de resultaten van een onderzoek van de Universiteit van Birmingham uit 2003 dat zich richtte op alleen matig getrainde mannen.

Uitrusting

Bij het vergelijken van de apparatuurvereisten van beide oefeningen komt hardlopen weer naar voren. Je kunt vrijwel overal rennen en je hebt alleen een paar goede hardloopschoenen nodig. Fietsen vereist uiteraard een fiets en een geschikt gebied om te fietsen. In drukke steden kan dit moeilijk en zelfs gevaarlijk zijn. Beide oefeningen zijn echter weersafhankelijk, tenzij u een indoorbaan kunt vinden of kunt kiezen voor een hometrainer of loopband.

Gevolg

Afgezien van de gevaren van het slopen van je fiets bij hoge snelheden, is fietsen comfortabeler en minder schokkend voor het lichaam in vergelijking met de continu beukende effecten van hardlopen. Dit geldt met name voor mensen met overgewicht. Regelmatig rennen veroorzaakt pijn in de knieën, enkels en rug, wat niet zo vaak gebeurt tijdens het fietsen. Voor te zware hardlopers maakt dit ongemak de oefening minder plezierig en kan uiteindelijk hun inzet verminderen. Als je hardlopen te pijnlijk of oncomfortabel vindt, kan fietsen misschien meer opleveren, gewoon omdat je meer gaat sporten.