Misc

Hoeveel stadia van emfyseem zijn er?


Een van de belangrijkste oorzaken van sterfgevallen bij mensen is een type longziekte genaamd emfyseem. Emfyseem is onderdeel van de groepen chronische aandoeningen met chronische obstructieve longziekte (COPD) en is een longziekte die de ademhalingsfunctie beïnvloedt. Behandeling van deze ziekte wordt bepaald door de mate van schade aan de longen. De mate zal variëren van een mild niveau tot een niveau dat ernstig genoeg is om tot de dood te leiden.

De feiten

Roken is een van de belangrijkste oorzaken van emfyseem; een andere is het regelmatig inademen van giftige dampen van chemicaliën. Emfyseem is een obstructieve ziekte die de luchtstroom naar en van de longen beperkt, waardoor het voor een patiënt moeilijk is om goed te ademen.

Betekenis

De longen zijn vitale ademhalingsorganen in het menselijk lichaam. Er zijn twee longen, één aan elke kant van de borstholte. Lucht wordt uit de atmosfeer via de neus of mond in de longen gezogen; zuurstof wordt opgezogen en naar de bloedbaan gestuurd en vervolgens komt koolstofdioxide vrij uit de bloedstroom en komt uit de neus of mond. Kleine cellen vormen de longweefsels die uitzetten en leeglopen in het ademhalingsproces. Wanneer gevaarlijke gifstoffen in de longen worden geïntroduceerd, vernietigt het de kleine cellen en wordt de luchtstroom belemmerd, wat resulteert in ademhalingsproblemen en de ontwikkeling van emfyseem.

Stages

De arts bepaalt de ernst van het emfyseem van een patiënt door middel van tests en besluit vervolgens na analyse van de resultaten in welk stadium de ziekte valt. Er zijn vier stadia van emfyseem. De eerste wordt "risico" genoemd, waarbij de patiënt een chronische hoest, lichte ademhalingsproblemen en slijmproductie heeft. De tests die de patiënt ondergaat, zullen niet voldoende bewijs van emfyseem tonen, maar deze resultaten zijn voldoende om u als kandidaat voor de ziekte te beschouwen. De tweede fase is mild emfyseem, waarbij de patiënt alle dezelfde symptomen van de risicofase vertoont, maar een ademtest zal aantonen dat de luchtstroom beperkt is. Matig emfyseem, de derde fase, is vaak de fase waarin patiënten naar de arts gaan. De patiënt vindt dat ademhalen met normale activiteiten plotseling moeilijk wordt en is gealarmeerd. In dit stadium bevindt de toestand van de patiënt zich op een geavanceerd niveau en is behandeling nodig. De vierde en laatste fase is ernstig emfyseem, waarbij zelfs lichte fysieke bewegingen ademhalingsmoeilijkheden veroorzaken. In dit stadium is schade aan de longenfuncties ernstig en is ademhalingsfalen of hartfalen zeer waarschijnlijk.

Overwegingen

Zodra langdurige inhalatie van rook van sigaretten of giftige dampen in de longen plaatsvindt, is de luchtwegen beschadigd en zal dit emfyseem tot gevolg hebben. Emfyseem is een progressieve ziekte die begint met milde symptomen die escaleren tot een ernstige en levensbedreigende ziekte.

Het voorkomen

De meest effectieve manier om te voorkomen dat emfyseem zich in de longen ontwikkelt, is om te voorkomen dat roken. De schade aan de longen in ernstige gevallen is onomkeerbaar en alleen behandeling van de symptomen als gevolg van emfyseem kan worden gegeven, maar deze therapieën kunnen de ziekte niet direct behandelen.


Bekijk de video: Martine Rothblatt: My daughter, my wife, our robot, and the quest for immortality (November 2021).