Misc

Oorzaken van onverklaarbaar gewichtsverlies

Oorzaken van onverklaarbaar gewichtsverlies


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Hoewel de meeste mensen graag plotseling gewicht verliezen, kan onverklaarbaar gewichtsverlies dat optreedt zonder enige verandering in dieet of activiteitenniveau een teken zijn dat er iets mis is. Dieet, verlies van eetlust, diarree en sommige medicijnen zijn allemaal gemakkelijk identificeerbare oorzaken van gewichtsverlies, maar als u plotseling 10 pond verliest, 5 procent van uw lichaamsgewicht, of als uw gewichtsverlies aanhoudt en u niet kunt uitleggen waarom, is het tijd om naar andere mogelijkheden te kijken.

Gastro-intestinale ziekte

Het is logisch dat plotseling gewichtsverlies kan worden veroorzaakt door problemen met uw maagdarmkanaal. Sommige aandoeningen veroorzaken dat u uw eetlust verliest, waardoor u minder eet en gewicht verliest, terwijl anderen uw vermogen blokkeren om de voedingsstoffen die u eet te absorberen, waardoor uw lichaam reageert alsof u helemaal niet eet. Parasitaire infecties als gevolg van het drinken van besmet water kunnen er ook toe leiden dat uw lichaam wordt beroofd van de voedingsstoffen die u eet.

Endocriene aandoeningen

Je endocriene systeem reguleert je hormonen, die veel van je lichaamsfuncties reguleren. Wanneer deze lichaamsfuncties overactief worden, verbrandt uw lichaam meer calorieën dan normaal, waardoor u gewicht verliest (en mogelijk onverklaarbaar moe wordt), zelfs wanneer u hetzelfde dieet eet. Hyperthyreoïdie, of een overactieve schildklier, verhoogt het metabolisme van uw lichaam en zorgt er niet alleen voor dat extra calorieën worden verbrand, maar versnelt ook hoe snel uw lichaam voedsel verwerkt, wat betekent dat u minder absorbeert.

Infectie

Hoewel parasieten onder deze categorie vallen, kunnen veel andere infecties ook gewichtsverlies veroorzaken, zoals HIV, tuberculose en schimmelziekte. Wanneer je lichaam is geïnfecteerd, is veel energie vereist om het te bestrijden. Calorieën worden verbrand en vaak wordt je lichaam warm (koorts) en word je moe omdat er zoveel energie wordt besteed aan de infectie. Het is geen verrassing dat iemand die lijdt aan een onderliggende infectie gewicht zou verliezen, zelfs zonder zijn dieet te veranderen.

Cardiovasculaire, long- en nierziekte

Hart- en vaatziekten zijn een belasting van het lichaam en vereisen ook een overmatige hoeveelheid energie voor een persoon om zelfs alledaagse taken uit te voeren en voor het lichaam om te functioneren. Congestief hartfalen en chronische obstructieve longziekte (COPD) zijn hier twee voorbeelden van. Nierziekte kan misselijkheid, braken en eiwitverlies door urine veroorzaken, wat ook tot gewichtsverlies leidt. Chronische ziekten belasten het lichaam in het algemeen en kunnen gewichtsverlies veroorzaken.

Kanker

Misschien is de meest gevreesde mogelijke oorzaak van onverklaarbaar gewichtsverlies kanker. Een tumor heeft voedingsstoffen nodig om te groeien, en het neemt deze voedingsstoffen uit je lichaam via je bloedbaan. Bovendien kan kanker net als andere ziekten overtollige energie van je lichaam eisen, waardoor het effect vaak wordt versterkt. Als u hetzelfde dieet heeft gegeten en uw activiteitenniveau niet heeft gewijzigd maar een aanzienlijk gewicht bent verloren, is het verstandig om met uw arts te praten.


Bekijk de video: Depressies. Betekenis, symptomen en oplossingen (Mei 2022).