Misc

Hoe weet je of je een hielspoor hebt?


Hielsporen zijn calciumafzettingen die het gevolg zijn van spanning en ontsteking van de plantaire fascia aan de onderkant van de voet die aan het hielbot is bevestigd. Als je pijn hebt bij staan ​​en een geschiedenis van fasciitis plantaris hebt, is het mogelijk dat je een hielspoor hebt. Voor een definitieve diagnose van hielspoor is een röntgenfoto nodig. Op röntgenfilm is een hielspoor duidelijk als een uitsteeksel dat het vlezige deel van de hiel penetreert.

Ga in een stoel zitten en houd met beide handen de voet, de duimen bovenaan en de vingers onderaan vast. Druk met je vingers over de onderkant van je voet, beginnend bij het midden en ga naar de hiel. Als je pijn hebt aan de plantaire fascia, wrijf dan over dat gebied om te zien of je een benig uitsteeksel voelt. Als je een soort bult voelt, kan dit een hielspoor zijn.

Ga na het wakker worden 3 tot 5 minuten staan. Merk op of hielpijn verergert terwijl je daar staat. Als u een constante kloppende pijn voelt, kunt u een hielspoor hebben. Loop vijf minuten door het huis en controleer je pijnniveau. Fasciitis plantaire pijn is meestal duidelijker bij het ontwaken uit de slaap of bewegen na een lange periode van zitten. De pijn neemt meestal af als je eenmaal begint te bewegen.

Ga naar uw arts of een podoloog, een arts die gespecialiseerd is in voetproblemen. Ze kunnen je voet onderzoeken en röntgenfoto's maken om te bepalen of je een hielspoor hebt. Vervolgens kan een behandelplan met rekoefeningen en rust worden geïmplementeerd. Je zult waarschijnlijk ook een hielinzetstuk in je schoenen dragen totdat de pijn verdwijnt. Chirurgie mag alleen als laatste redmiddel worden gebruikt.

Tip

  • Soms als je een hielspoor hebt, kun je het niet met je handen voelen. Pijn over het gebied betekent ook niet noodzakelijk dat je een hielspoor hebt.


Bekijk de video: Hallux valgus en artrose (December 2021).