Misc

Over keelpijn


Keelpijn wordt meestal veroorzaakt door virale infectie. In de medische gemeenschap wordt keelpijn ook wel faryngitis genoemd. Het is een van de meest voorkomende symptomen van verkoudheid of griep. Voor kinderen is keelpijn de belangrijkste oorzaak van ambulante zorgbezoeken. Andere oorzaken van keelpijn zijn tonsillitis en keelontsteking.

Identificatie

De symptomen van keelpijn zijn droge, gezwollen keel en pijn bij slikken en praten. Een zere keel komt ook vaak met andere symptomen van de onderliggende oorzaak van keelpijn. Als uw keelpijn bijvoorbeeld wordt veroorzaakt door griep, kunt u ook last hebben van loopneus, koorts en hoesten. Aan de andere kant, als u keelontsteking ontwikkelt, kunt u gastro-intestinale symptomen, hoge temperatuur, farynxale exsudaathoofdpijn en koude rillingen ervaren.

Betekenis

Naast verkoudheid en griep (griep) zijn andere oorzaken van keelpijn tonsillofaryngitis, tonsillitis en keelontsteking. Keelontsteking is een vorm van een infectie met groep A-bèta-hemolytische streptokokken (GABHS). Keelontsteking kan reumatische koorts veroorzaken als deze niet goed wordt behandeld.

Grootte

In de Verenigde Staten bezoekt ongeveer 10 tot 12 procent van de kinderen hun kinderartsen vanwege symptomen van keelpijn. Onder deze kinderen ontwikkelt ongeveer een derde keelontsteking. De prevalentie van keelontsteking is het hoogst voor kinderen van vijf tot tien jaar oud.

Overwegingen

Roken, of het nu primair of tweedehands is, verhoogt het risico op keelpijn. Evenzo kan blootstelling aan chemicaliën of allergenen irritatie van de keel veroorzaken. Goede hygiëne, zoals het regelmatig en zorgvuldig wassen van de handen, vermindert het risico op keelpijn. Chronische sinusinfecties kunnen ook leiden tot keelinfecties.

Deskundig inzicht

Neem voorzorgsmaatregelen tegen keelpijn als uw immuniteit laag is, bijvoorbeeld door diabetes, chemotherapie of AIDS. Lage immuniteit verhoogt het risico op virale en bacteriële infecties. Er zijn verschillende diagnostische tests die kunnen worden gebruikt om te bepalen of een persoon keelontsteking heeft of niet. De gevoeligheid van deze diagnostische test is meestal 80 tot 90 procent.


Bekijk de video: Keelpijn - Wat kun je er tegen doen? (Januari- 2022).