Info

Worden bloedvaten groter wanneer u traint?


Wanneer u traint, houdt u zich misschien alleen bezig met afvallen of in vorm komen, maar bijna elke cel in uw lichaam reageert wanneer u gewichten optilt, een aerobicsles bijwoont of op de hometrainer springt voor een klimaatgereguleerde fietstocht. Wanneer je hartslag begint te stijgen, weet je dat je bloed stroomt, maar je wist waarschijnlijk niet - en zeker niet kunnen voelen - dat je bloedvaten groter worden naarmate je traint.

Waarom ze uitbreiden

Het punt waarop de intensiteit van uw training de zuurstofreserves van uw lichaam overschrijdt, is wanneer u zwaarder begint te ademen. Het is de manier van je lichaam om aan te geven dat het hele systeem - je hersenen, longen en spierweefsel - meer zuurstof nodig heeft. Dit is wanneer kleine bloedvaten, ook bekend als haarvaten, uitzetten. Hiermee kunnen ze meer zuurstof naar je spieren en andere lichaamsdelen transporteren, en melkzuur en kooldioxide afvoeren.

Ze nemen ook toe

Trainen heeft een algemene invloed op de groei van bloedvaten. Het zorgt er niet alleen voor dat ze groter worden, maar ook het aantal bloedvaten dat u heeft. In zijn boek "Renewal: The Anti-Aging Revolution" schrijft Timothy J. Smith dat regelmatige aerobe oefeningen die de omvang van uw haarvaten vergroten, ook uw vaatstelsel conditioneren om op extra belastingen te anticiperen. Om aan de verwachte vraag te voldoen, zal uw lichaam het aantal bloedvaten uitbreiden met maximaal 50 procent in spieren die vaak worden uitgeoefend.

Het is iets goeds

Meer is beter als het gaat om het vergroten van het aantal en de grootte van bloedvaten om te trainen. Het resultaat van meer bloedvaten is een verbeterde cardiovasculaire efficiëntie voor de toevoer van zuurstof door uw hele lichaam, wat uw hele systeem ten goede komt. Je spieren kunnen functioneren, groeien en zichzelf repareren, en je hartgezondheid zal ook verbeteren. In een artikel over lichaamsbeweging voor 'Scientific American' vertelt Coco Ballantyne aan lezers dat lichaamsbeweging een 'fijnafstemmend' effect heeft op het systeem - het autonome zenuwstelsel - in je lichaam dat het samentrekken en uitzetten van je haarvaten regelt. Het resultaat is een lagere bloeddruk, een verlaagde hartslag in rust en een verminderd risico op hartaandoeningen.

Gebruik 'Em of Lose' Em

Het veroorzaken van uw bloedvaten ligt allemaal in uw handen - u beslist of u wel of niet regelmatig traint, wat optimaal is voor het handhaven van een efficiënt vaatstelsel. Maar net als spieren, zullen uw haarvaten hun vergrote grootte niet behouden, noch zal het aantal bloedvaten lang blijven toenemen als u niet doorgaat met oefenen. Als je je niveau van fysieke activiteit niet volhoudt, zal je lichaam niet alle ontwikkelde haarvaten gebruiken. Het zal dan beginnen met "inkrimpen", waardoor de extra bloedvaten worden afgesloten die niet worden gebruikt.