Misc

De tekenen en symptomen van prostaatkanker

De tekenen en symptomen van prostaatkanker


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Meer dan 230.000 gevallen van prostaatkanker worden elk jaar in de Verenigde Staten gediagnosticeerd, waardoor prostaatkanker de tweede meest voorkomende kanker onder Amerikaanse mannen is. De prostaat bevindt zich net onder de blaas en voor het rectum en produceert een vloeistof die het sperma beschermt en verrijkt. Wanneer cellen in de prostaat zich sneller reproduceren dan normaal, kunnen zich kankergezwellen en tumoren vormen. In de vroegste stadia van de ziekte zijn de symptomen van prostaatkanker mogelijk niet duidelijk, behalve door een medisch onderzoek waarneembare tekenen kunnen verband houden met niet-kankerachtige prostaataandoeningen.

Als u denkt dat u risico loopt op prostaatkanker en 50 jaar of ouder bent, stel dan gerust door contact op te nemen met uw arts en gecontroleerd te worden.

Vanaf 50-jarige leeftijd moeten mannen een weloverwogen beslissing nemen bij hun arts over het al dan niet testen op prostaatkanker.

Amerikaanse Kankervereniging

Urineproblemen

De prostaat ziet eruit als een kleine donut die rond de urethra is gewikkeld. Vanwege de locatie kunnen veranderingen in de vorm en grootte van de prostaat de urinefunctie beïnvloeden. Een van de meest voorkomende tekenen dat zich abnormale gezwellen in de prostaat kunnen ontwikkelen, is moeite met plassen, vooral bij het plassen.

Abnormale gezwellen in de prostaat kunnen tegen de blaas drukken, wat leidt tot de noodzaak om vaker te plassen, vooral 's nachts. Maar houd er rekening mee dat nocturie, of 's nachts wakker worden om te urineren, kan worden veroorzaakt door andere prostaatproblemen, waaronder goedaardige prostaathyperplasie of BPH, een niet-kankerachtige vergroting van de prostaat. Het kan ook een teken zijn van diabetes.

Als u regelmatig vloeistoffen consumeert, maar uw urinestroom zwak of verstoord is, kan dit een teken zijn van groei in uw prostaat.

Als abnormale of extra gezwellen in de prostaat op de urethra drukken, kan dit een brandend gevoel veroorzaken tijdens het plassen. Maar dat zijn ook veel voorkomende tekenen van urineweginfecties en andere problemen met de gezondheid van de urinewegen.

Sommige mannen kunnen bloed in hun urine of sperma opmerken. Hoewel het een teken van prostaatkanker kan zijn, kan bloed in de urine ook een teken zijn van prostatitis, een ontsteking of infectie van de prostaat die vaak met antibiotica wordt behandeld.

Erectiestoornissen

Omdat secreties van de prostaatklier in sperma zijn opgenomen, kan prostaatkanker ook merkbare problemen veroorzaken met de seksuele functie en prestaties, waaronder problemen met het krijgen van een erectie of pijnlijke erecties.

Pijn of stijfheid in de onderrug, heupen of bovenbenen

In voorheen niet-gedetecteerde of gevorderde gevallen van prostaatkanker, kunnen kankercellen zich verspreiden van de prostaat naar andere delen van het lichaam, waardoor mogelijk extra symptomen, waaronder botpijn, vaak in de wervels, het bekken en het dijbeen worden veroorzaakt. Chronische pijn of stijfheid op deze gebieden moet aan een zorgverlener worden gemeld.

Risicofactoren

Onderzoekers hebben verschillende factoren geïdentificeerd die mannen een verhoogd risico op prostaatkanker kunnen geven. De enige hoogste risicofactor voor prostaatkanker? Leeftijd. Recente statistieken tonen aan dat maar liefst 6 op de 10 gevallen van prostaatkanker worden gediagnosticeerd bij mannen van 65 jaar en ouder.

Afro-Amerikaanse mannen en Caribische mannen van Afrikaanse afkomst hebben meer kans dan mannen van andere rassen of ethische groepen om prostaatkanker te ontwikkelen. Aardrijkskunde lijkt er ook toe te doen. Prostaatkankerpercentages zijn het hoogst in Noord-Amerika, Europa, Australië en de Caribische eilanden. Heb je een familiegeschiedenis? Mannen met een vader of broer met de diagnose prostaatkanker lopen mogelijk een dubbel risico op het ontwikkelen van de ziekte.

Detectie en behandeling

Prostaatkanker wordt meestal gedetecteerd via een van de twee testmethoden. Wanneer mannen hun prostaat voor het eerst laten controleren, zullen de meeste een digitaal rectaal onderzoek ondergaan. Een arts zal een gehandschoende, gesmeerde vinger in het rectum steken om handmatig te controleren op abnormale gezwellen en vergroting van de prostaat. Als er een probleem is, kan uw arts een biopsie bestellen. De andere veel voorkomende detectiemethode is een bloedtest die prostaatspecifiek antigeen of PSA meet, een stof die door de prostaat wordt gemaakt. Hogere niveaus van PSA in de bloedbaan kunnen wijzen op prostaatkanker of andere aandoeningen die de prostaat beïnvloeden.

Zodra de ziekte is gediagnosticeerd, zijn er een aantal behandelingsopties beschikbaar, afhankelijk van het stadium van ontdekte kanker en uw persoonlijke medische factoren. Behandelingsopties zijn onder meer verwachtend management, of 'wachtend wachten', 'chirurgie, bestraling, cryotherapie, hormoontherapie, chemotherapie, vaccinbehandeling en botgerichte behandeling.


Bekijk de video: Prostaatkanker - Symptomen en behandeling (Juli- 2022).


Opmerkingen:

 1. Kagalrajas

  MOOI DANKJE ...

 2. Chrysostom

  Nou ... en zo'n oordeel is toegestaan. Hoewel ik denk dat andere opties mogelijk zijn, dus wees niet van streek.

 3. Gardajar

  Geweldig, dit is een heel waardevol ding

 4. Mooguran

  Informatief, ga zo door met het goede werkSchrijf een bericht