Info

Bosbessen Vs. Granaatappel


Zowel bosbessen als granaatappels bevatten veel essentiële voedingsstoffen, waardoor ze een plaats krijgen op vele lijsten met superfoods. Door ze aan uw dieet toe te voegen, kunt u de aanbevolen hoeveelheden voor essentiële voedingsstoffen krijgen en mogelijk uw risico op gezondheidsproblemen zoals hartaandoeningen en kanker verlagen.

Macronutriënten

Zowel bosbessen als granaatappels zijn voedzame fruitkeuzes. Een kopje bosbessen levert 84 calorieën, 1 gram eiwit, 0,5 gram vet en 21,5 gram koolhydraten, inclusief 3,6 gram vezels. Dit is 14 procent van de dagelijkse waarde voor vezels van 25 gram. De portie granaatappelarils of zaadzakken van dezelfde grootte bevat 144 calorieën, 2,9 gram eiwit, 2 gram vet en 32,5 gram koolhydraten, inclusief 7 gram vezels, of 28 procent van de DV. Hoewel granaatappels meer eiwitten en vezels bevatten dan bosbessen, bevatten ze ook meer calorieën en vet.

Micronutriënten

Granaatappels bevatten meer vitamines en mineralen dan bosbessen, met 12 procent van de DV voor kalium, 30 procent van de DV voor vitamine C, 17 procent van de DV voor foliumzuur en 36 procent van de DV voor vitamine K per portie van 1 kop. Bosbessen zijn echter nog steeds een goede bron van micronutriënten met 24 procent van de DV voor vitamine C en 36 procent van de DV voor vitamine K in elke portie. U hebt kalium nodig om de bloeddrukverhogende werking van natrium tegen te gaan, en vitamine C is essentieel voor het genezen van wonden en het vormen van collageen. Foliumzuur is nodig voor het vormen van DNA en bloedstolling vereist vitamine K.

Antioxidanten

Beide vruchten bevatten antioxidanten, die celbeschadiging helpen voorkomen door verbindingen die vrije radicalen worden genoemd, maar bosbessen bevatten meer van deze voedingsstoffen, volgens een studie gepubliceerd in "Nutrition Journal" in 2010. Een portie van 100 gram bosbessen, of ongeveer 2/3 beker, bevat tussen 1,26 en 9,24 micromol, afhankelijk van het type bosbes en waar het werd gekweekt. Deze antioxidanten zijn flavonoïden, polyfenolen en anthocyanen. Dezelfde hoeveelheid granaatappel arils biedt tussen 1,76 en 1,94 micromol antioxidanten; veel van de antioxidanten in granaatappel bevinden zich in het merg, dat normaal niet wordt geconsumeerd. Granaatappel eten zorgt voor anthocyanen, polyfenolen en isoflavonen.

Gebruik

Hoewel je beide soorten fruit alleen kunt eten, zijn er zoveel andere manieren om ze in je dieet op te nemen. Voeg deze voedzame voedingsmiddelen toe aan fruit of groene salades, gebruik ze om een ​​salsa of chutney te maken om naast vleesgerechten te serveren of leg ze met granola en yoghurt om een ​​dessertparfait te vormen. Gooi bosbessen in smoothies, yoghurt, gebakken goederen en ontbijtgranen. Meng granaatappelarils met gesneden peren, kaneel, nootmuskaat, citroensap en amandelen voor een eenvoudig dessert, of combineer ze met quinoa, kokosnoot, amandelen, kaneel en een beetje honing voor een vullend ontbijt.