Misc

Hoe de brachiale slagader palperen

Hoe de brachiale slagader palperen


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

De armslagader is het belangrijkste bloedvat op de bovenarm. Het is een voortzetting van de axillaire ader, en het begint vanaf de onderste rand van de teres major en loopt door langs de arm. De brachiale slagader ligt eerst mediaal voor de humerus totdat deze de cubitale fossa bij de elleboog bereikt; het kan over de gehele lengte worden gepalpeerd. De armslagader eindigt door te delen in de radiale en ulnaire slagader die langs de onderarm loopt.

De armslagader heeft verschillende takken langs zijn loop. Deze leveren bloed aan de spieren van de bovenarm, zoals de biceps en tricep, terwijl ze bijdragen aan de anastomotische netwerken van de elleboog en de schouder.

Palpatie van de armslagader is een onderdeel van een lichamelijk onderzoek waarbij de slagader wordt gevoeld om zijn locatie en polsactiviteit in het gebied te bepalen. De pols in dit gebied wordt de brachiale pols genoemd.

Palpeer de Brachiale slagader

Zet de patiënt comfortabel met de benen over elkaar en de handpalmen naar boven gericht, de arm rustend op het niveau van de vierde intercalale ruimte en niet gespannen.

Plaats de pads van uw wijsvinger en middelvinger halverwege tussen de schouder en elleboog, in het midden van de binnenarm, tussen de biceps en triceps. Begin de palpatie van de armslagader net onder de bocht van de elleboog.

Oefen lichte druk uit met uw vingers en palpeer de armslagader net onder de bocht van de elleboog. Als u uw vingers in het midden van de oksel plaatst en ze over de halve afstand naar de binnenkant van de elleboog schuift, moeten ze zich in de juiste positie bevinden.

Tip

  • Samen met het gebruik van een stethoscoop en bloeddrukmeter, wordt de armslagader vaak gebruikt om de bloeddruk te meten.

    Het kan lastig zijn om de armslagader te vinden en te palperen, vooral wanneer het individu grote spieren heeft. Druk je wijsvinger en middelvinger naar beneden en manoeuvreer ze rond de spieren door de slagader tegen het bot te drukken.

Tip

  • Palpatie is niet hetzelfde als palpitatie. Hartkloppingen is het bewustzijn van de hartslag.

    Wees voorzichtig wanneer u druk uitoefent op de armslagader. Als u te veel druk uitoefent, kunt u de bloedstroom stoppen, wat een onnauwkeurige hartslag kan veroorzaken.

    Gebruik uw duim niet om de armslagader te palperen, vooral als u op de pols controleert, omdat de duim ook zijn eigen pols heeft en kan worden aangezien voor de pols van de patiënt. Dit leidt tot onnauwkeurigheid.


Bekijk de video: How to perform an ankle brachial index (Mei 2022).