Misc

Oorzaken van ijzer in het bloed

Oorzaken van ijzer in het bloed


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Er zijn veel oorzaken van veel ijzer in het bloed. Sommige symptomen van teveel ijzer zijn vermoeidheid, zwakte en onverklaarbaar gewichtsverlies. Bovendien kan het haarverlies, kortademigheid en verlies van zin in seks veroorzaken. Het ijzerniveau van elk individu moet regelmatig worden gecontroleerd door een bloedtest als onderdeel van een jaarlijks onderzoek, maar als u een van deze symptomen heeft, neem dan eerder contact op met uw arts om oorzaken en behandelingen te bespreken.

Alcoholproblemen

Aan alcohol gerelateerde ziekte, zoals leverziekte, is een veel voorkomende reden voor veel ijzer in het bloed. Zelfs als leverziekte afwezig is, kunnen personen die worstelen met alcoholisme een hoog ijzergehalte hebben. Dit komt omdat alcohol werkt als een katalysator om het niveau van ijzerabsorptie in het lichaam te verhogen.

Hemochromotosis

Hemochromatose is een genetische aandoening waardoor het lichaam te veel ijzer opslaat, wat resulteert in hoge ijzergehaltes. Deze aandoening treedt op wanneer het HFE-gen door een ouder aan een kind wordt doorgegeven. Als de ziekte vordert zonder behandeling, kan dit cirrose, leverkanker, diabetes en hartproblemen veroorzaken. Meestal vertonen mensen met deze aandoening geen symptomen tot de middelbare leeftijd. Sommige symptomen kunnen buikpijn, brons- of grijsgekleurde huid, impotentie of artritis zijn.

Overmatige inname van ijzer

Sommige mensen nemen ijzersupplementen wanneer ze zich vermoeid of zwak voelen, omdat traditionele wijsheid suggereert dat laag ijzergehalte de oorzaak kan zijn. Het probleem is dat ijzerrijke winkels vergelijkbare symptomen hebben. IJzertoxiciteit kan optreden wanneer het lichaam niet in staat is ijzer uit te scheiden. Tenzij er een ijzertekort is en uw arts anders voorschrijft, is de bovengrens van de ijzerinname voor volwassenen per dag 45 mg. Voor kinderen is het 40 mg per dag

Meerdere bloedtransfusies

Bloedtransfusies brengen ijzer in het lichaam. Omdat het lichaam geen natuurlijk mechanisme heeft om overtollig ijzer te verwijderen, kunnen meerdere transfusies leiden tot hoge ijzergehaltes. Daarom moeten personen die lijden aan ziekten waarbij bloedtransfusies deel uitmaken van de behandeling worden gecontroleerd op ijzertoxiciteit.

Valse positieven

Zoals bij elke bloedtest, bestaat er in het laboratorium de mogelijkheid van menselijke fouten bij het voorbereiden, lezen en opslaan van de test. Er kunnen valse positieven zijn als het individu is uitgedroogd. Daarom, als de resultaten positief zijn voor hoge ijzergehaltes, zal uw arts waarschijnlijk een nieuwe test bestellen om de oorspronkelijke bevindingen te bevestigen.

Waarschuwing

Hoge ijzergehaltes zijn natuurlijk reden tot bezorgdheid, omdat ze een marker zijn voor verschillende ziekten en aandoeningen, zoals alcoholisme, leverziekte en hemochromatose. Daarom is het belangrijk om regelmatig lichamelijk onderzoek te hebben, waaronder een bloedtest voor ijzerniveaus, om te zorgen voor tijdige interventie van alle aandoeningen die moeten worden aangepakt.

Behandeling

Als bij uw arts hoge ijzergehaltes worden vastgesteld, kan zij u medicijnen geven die aan het ijzer binden en het door uw urine helpen stromen. Er kan u worden verteld dat bloed maximaal twee keer per maand wordt afgenomen totdat de waarden dalen. Soms is de enige behandeling die werkt een bloedtransfusie. Het is ook een goed idee om de hoeveelheid ijzerrijk voedsel dat je eet te verminderen en multivitaminen met ijzer te vermijden.


Bekijk de video: Bloedarmoede - Symptomen en behandeling (Mei 2022).