Misc

Wat zijn de functies van de nieren?

Wat zijn de functies van de nieren?


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

De nieren zijn uiterst belangrijk voor het behoud van uw gezondheid. Naast het reinigen van je bloed, houden ze ook de juiste hoeveelheid mineralen erin. Ze zorgen ervoor dat er precies de juiste hoeveelheid vloeistoffen in uw lichaam is. Bovendien helpen uw nieren uw bloeddruk normaal te houden, rode bloedcellen aan te maken en sterke botten te behouden.

Functie

De primaire functie van de nieren is het bloed te filteren en overtollig vocht eruit te verwijderen. De nieren laten precies de juiste hoeveelheid zout en andere mineralen in het bloed achter. De overtollige hoeveelheid wordt uit het bloed gefilterd in de vorm van een afvalvloeistof die urine wordt genoemd.

Vochtbalans

Het lichaam verliest vocht door stoelgang, zweten en tijdens ademhaling. Een andere functie van de nieren is om precies de juiste hoeveelheid vocht in het lichaam te houden door een balans te vinden tussen wat erin komt en wat er uit gaat.

Bloeddruk

Twee hormonen die gezonde nieren produceren zijn renine en angiotensine. De functies van deze hormonen zijn om te regelen hoeveel zout en vloeistof het lichaam bevat en hoe goed de bloedvaten kunnen uitrekken en samentrekken. Aldus helpen deze acties de bloeddruk onder controle te houden.

Rode bloedcellen produceren

Normale nieren produceren een ander hormoon genaamd erytropoëtine. Dit hormoon stimuleert het beenmerg om rode bloedcellen te produceren.

Botten sterk houden

Nog een ander hormoon dat gezonde nieren genereren, is vitamine D of calcitriol. Calcitriol helpt om de juiste hoeveelheden calcium en fosfaat in uw botten en bloed te houden. Fosfaat- en calciumbalans is belangrijk om uw botten sterk te houden.


Bekijk de video: Biologie Nieren (Mei 2022).