Misc

Hoe werkt het cardiovasculaire systeem met het endocriene systeem?


Invoering

Het cardiovasculaire systeem bestaat uit het hart en de bloedvaten, van de grootste aderen en slagaders tot de kleinste haarvaten. Het circuleert ook hormonen die worden vrijgegeven door het endocriene systeem - een systeem van klieren - door het hele lichaam. Hormonen werken door hun effecten alleen te produceren wanneer ze zich hechten aan een geschikte doelreceptor. Hoewel hormonen vrij door het cardiovasculaire systeem circuleren, afgezien van de doelreceptoren, worden de rest van de lichaamssystemen in wezen niet beïnvloed door hun aanwezigheid. De volgende 10 soorten klieren vormen het endocriene systeem. Allen scheiden hun hormonen in het grote hart- en vaatstelsel af.

Bijnieren

De twee bijnieren bevinden zich bovenaan de nieren. Elke bijnier heeft een buitenste gebied dat de cortex wordt genoemd en een binnenste dat de medulla wordt genoemd. De medulla scheidt adrenaline af in de bloedstroom en de cortex scheidt steroïde hormonen af. Adrenaline heeft een verhoogde bloeddruk en hartslag tot gevolg.

Hypothalamus

De hypothalamus is een deel van de hersenen dat hormonen afscheidt die de hypofyse aantasten - een andere endocriene klier in de hersenen - door door het cardiovasculaire systeem naar de hypofyse te reizen en controle uit te oefenen op hormonale afgifte door die klier.

Eierstokken

De eierstokken zijn vrouwelijke voortplantingsklieren in de buurt van de baarmoeder. Ze geven hormonen af ​​in het bloed die door het cardiovasculaire systeem lopen en veroorzaken de ontwikkeling van vrouwelijke kenmerken, zoals borstontwikkeling, en regelen de menstruatiecyclus en zwangerschap.

Alvleesklier

De alvleesklier bevindt zich dichtbij de maag en heeft een soort arbeidsverdeling. Een deel van de alvleesklier houdt zich bezig met de spijsvertering en is niet endocrien van aard. Het andere deel heeft een belangrijke endocriene functie omdat het insuline afscheidt, een hormoon dat via het cardiovasculaire systeem functioneert om de bloedsuikerspiegel te regelen.

Bijschildklieren

Bijschildklieren zijn klein en zijn vier in aantal. Ze bevinden zich meestal op de schildklier en beïnvloeden het cardiovasculaire systeem door de calciumspiegel in het bloed te regelen.

Pijnappelklier

De pijnappelklier bevindt zich in het centrale deel van de hersenen en is misschien het best bekend voor het produceren van melatonine, een hormoon dat betrokken is bij waak- en slaapcycli. De hersenen als geheel hebben een functie die bekend staat als de bloed-hersenbarrière. Deze barrière functioneert door te voorkomen dat bepaalde chemicaliën en microben de hersenen binnendringen via het cardiovasculaire systeem, terwijl essentiële stoffen zoals zuurstof worden doorgelaten. Vreemd genoeg valt de pijnappelklier - hoewel deze zich in de hersenen bevindt - niet onder deze barrière.

Hypofyse

De hypofyse is ongeveer een klier ter grootte van een erwt nabij de basis van de hersenen en is sterk betrokken bij de communicatie met en het beheersen van andere endocriene klieren in het cardiovasculaire systeem. Er zijn voorste en achterste lobben aan de hypofyse en - zoals bij de alvleesklier en de bijnieren - is er een arbeidsverdeling. Elke lob produceert een andere set hormonen. Via hormonale doelen en receptoren die in het cardiovasculaire systeem worden afgegeven, reguleert de hypothalamus hormonen die worden geproduceerd door een van de hypofysekwabben.

Testes

De testikels zijn gepaarde mannelijke reproductieve klieren in de lies. Ze produceren voornamelijk testosteron, een hormoon dat in het cardiovasculaire systeem circuleert en de ontwikkeling en regulatie van mannelijke kenmerken regelt.

Thymus

De thymus bevindt zich in de borst en oefent zijn invloed uit op het lichaam door het immuunsysteem te reguleren. Bepaalde lymfocyten (witte bloedcellen) komen via het cardiovasculaire systeem in de thymus aan. Hier worden ze volwassen en worden ze T-cellen die door het cardiovasculaire systeem circuleren en immuniteit verlenen.

Schildklier

De schildklier scheidt hormonen af ​​in het cardiovasculaire systeem die een breed scala aan functies hebben, waaronder invloed op het metabolisme, botgroei, ontwikkeling van het zenuwstelsel, reproductieve processen, spijsvertering en het cardiovasculaire systeem zelf door de hartslag en bloeddruk te beïnvloeden.


Bekijk de video: CD Genezing en Gezondheid Introductie A (November 2021).