Misc

Diffuse vette leverziekte

Diffuse vette leverziekte


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Een diffuse leververvetting is de term die wordt gebruikt om een ​​vorm van chronische leverziekte te beschrijven die wordt veroorzaakt door afzettingen van lipiden rond levercellen. Het wordt vaak geassocieerd met obesitas en diabetes, en de symptomen kunnen jaren niet worden weergegeven. De ziekte is asymptomatisch bij veel patiënten, die zich niet bewust zijn van de aandoening totdat ze een arts bezoeken voor een niet-gerelateerd probleem. Vette levers worden gedetecteerd door verhoogde leverenzymen in bloed diagnostische tests.

Risicofactoren

Algemene risicofactoren van diffuse leverziekte zijn genetica en omgeving, maar de kans op het ontwikkelen van de ziekte neemt sterk toe met gewichtstoename en obesitas. Vette leverziekte treft normaal mensen boven de leeftijd van 40, maar obesitas bij kinderen kan leiden tot ontwikkeling bij jonge volwassenen. Bovendien komt de ziekte vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Symptomen

Veel patiënten zijn asymptomatisch of schrijven symptomen toe aan andere medische problemen. Zwelling van de lever is het primaire symptoom. Vermoeidheid en malaise, vaak voorkomend bij de ziekte, worden meestal genegeerd totdat er ernstiger symptomen optreden. Diffuse leververvetting kan leiden tot cirrose, dus geelzucht is een teken van ernstige leverproblemen.

Diagnose

De aandoening wordt gedetecteerd in bloedonderzoeken. De aanwezigheid van abnormaal grote hoeveelheden aminotransferase-enzym is een teken van de ziekte. Als de arts een leverziekte vermoedt, wordt een biopsie genomen om de laboratoriumtestresultaten te bevestigen. Artsen kunnen ook testen op hepatitis om ervoor te zorgen dat de aandoening niet wordt veroorzaakt door een virale infectie.

Behandeling

De behandeling concentreert zich meestal op dieet en gewichtscontrole. Patiënten die diabetes en zwaarlijvig zijn, kunnen behandelingen met insulinegevoeligheid krijgen voorgeschreven. Vetafzettingen worden ook verlaagd door het gebruik van visolie met hoge omega-drie vetzuren. In ernstige gevallen waarin cirrose heeft geleid tot extreme leverschade, kunnen patiënten een levertransplantatie ondergaan.

Het voorkomen

Preventie wordt voornamelijk bereikt door gewichtsbehoud. Patiënten met stofwisselingsproblemen of diabetes worden aangemoedigd om de hoeveelheid vetarm voedsel dat ze binnenkrijgen te beperken en een trainingsschema te handhaven. Omdat insuline de productie van vetzuren in de lever veroorzaakt, moet de inname van koolhydraten worden verlaagd en gecontroleerd.


Bekijk de video: WHY Sugar is as Bad as Alcohol Fructose, The Liver Toxin (Mei 2022).