Misc

Vroege tekenen van een niersteen


Vroege tekenen van een niersteen verschillen sterk van persoon tot persoon. Interessant genoeg, volgens het University of Maryland Medical Center, produceren veel nierstenen helemaal geen symptomen. Het is wanneer een steen zich in de urineleider bevindt - de kleine buis tussen de nier en de blaas - dat ernstige en pijnlijke symptomen vaak optreden.

De vroege tekenen

Vroege tekenen van een niersteen, zoals gemeld door de Mayo Clinic, omvatten pijn die abrupt begint aan een kant of in de rug, net onder de ribben en zich uitbreidt naar de onderbuik en lies. De pijn kan komen en gaan, maar is intens en constant wanneer aanwezig, meestal 20 tot 60 minuten per keer. Patiënten ervaren vaak misselijkheid en braken, een frequente drang om te plassen en pijnlijk urineren. Andere symptomen zijn troebele, bloederige of stinkende urine en koude rillingen en koorts, die kunnen wijzen op een infectie.

Kenmerken

Personen die lijden aan symptomen van een niersteen kunnen niet in een comfortabele positie komen. In een poging om verlichting te krijgen, staan ​​ze vaak, zitten, lopen of liggen ze achterover. Meer nierstenen komen 's avonds laat of' s ochtends vroeg voor dan op enig ander tijdstip. Dit is waarschijnlijk te wijten aan verminderde urineproductie gedurende deze tijden of vernauwing van de urineleiders in de vroege ochtend. Laat in de middag is de minst gebruikelijke tijd voor het optreden van nierstenen.

Overwegingen

Hoewel niersteensymptomen extreem pijnlijk kunnen zijn, is het goede nieuws dat ze meestal geen permanente schade veroorzaken. De meeste vereisen geen andere medische behandeling dan pijnstillers. De grootte van een niersteen is niet noodzakelijkerwijs gerelateerd aan de ernst van pijn. Een klein "kristal" met zeer scherpe randen kan veel meer pijn veroorzaken dan een grote ronde steen.

Identificatie

De pijn geassocieerd met symptomen van nierstenen is ook een veel voorkomend symptoom van verschillende andere medische aandoeningen. Enkele van de meest voorkomende zijn galstenen, darmblokkade, appendicitis, prikkelbare darmsyndroom, bloedstolsels en diverticulitis.

Tekenen dat u een arts moet raadplegen

Volgens het Clearinghouse National Information and Nier and Urologic Diseases geven enkele van de vroege tekenen van een niersteen aan dat de zorg van een arts nodig kan zijn. Het wordt aanbevolen dat u uw arts belt als u extreme pijn ervaart die niet weggaat, bloed in de urine of urine die vies ruikt of een troebel uiterlijk heeft. Koorts, koude rillingen en braken zijn andere symptomen die erop wijzen dat u een arts moet raadplegen.


Bekijk de video: Niersteen - flexibele ureterorenoscopie - Dr. Christophe Ghysel (December 2021).