Info

Wat maakt een lichaam zenuwachtig tijdens het dieet?


Op dieet zijn om gewicht te verliezen en gezond te worden is gebruikelijk, maar zelfs mensen die eerder op dieet zijn geweest, worden soms blindelings wanneer ze beginnen met het ervaren van de kriebels. Het angstige, bevende gevoel dat je krijgt als je op dieet bent, is niet welkom als je al je favoriete eten opgeeft en een doel probeert te bereiken. Als u weet wat de oorzaak is van kriebels, kunt u de effecten voorkomen of op zijn minst minimaliseren.

Bloed suiker

Als u niet genoeg calorieën binnenkrijgt, daalt uw bloedsuiker, waardoor de kriebels samen met slaperigheid, prikkelbaarheid, hoofdpijn, vermoeidheid en een traag gevoel ontstaan. Het zijn allemaal symptomen van hypoglykemie, veroorzaakt wanneer de bloedsuikerspiegel daalt en uw lichaam adrenaline in uw bloedbaan afgeeft om uw bloedsuikerspiegel te verhogen.

Gewichtsverlies supplementen

Als u tijdens het dieet een eetlustremmer of een ander supplement voor gewichtsverlies gebruikt, kan dit bijdragen aan kriebels die u al voelt door een lage bloedsuikerspiegel. Veel dieethulpmiddelen bevatten cafeïne, wat het zenuwstelsel versnelt. Zelfs natuurlijke supplementen zoals ginseng kunnen een cafeïne-achtig effect hebben - en als u meer dan één supplement neemt, kunnen ze op elkaar inwerken en de bijwerkingen versterken.

Calcium tekort

Naast een verlaagde bloedsuikerspiegel kan een dieet een tekort aan voedingsstoffen in uw systeem veroorzaken. Courtenay Schurman, een gecertificeerde kracht- en conditioneringsspecialist, waarschuwt voor calciumgebrek en beschrijft symptomen zoals nerveuze kriebels, slapeloosheid en spierkrampen.

Minimaliseer de kriebels

Personal trainer Matt Siaperas adviseert zijn klanten bij het omgaan met de kriebels in de voeding door hen te adviseren de bloedsuikerspiegel te handhaven door geen maaltijden over te slaan - vooral het ontbijt - en ervoor te zorgen dat elke maaltijd wat eiwitten bevat. Hij vertelt klanten ook dat complexe koolhydraten zoals volle granen niet alleen zijn toegestaan, maar ook als "goede" koolhydraten worden beschouwd en de kriebels helpen minimaliseren. Naast het eten van uitgebalanceerde maaltijden, beveelt Siaperas aan om een ‚Äč‚Äčmultivitamine- en mineraalsupplement te nemen om voedingsgaten op te vullen die diëten kunnen veroorzaken; hij zegt ook dat voldoende water drinken belangrijk is.