Info

Waarom jeukt mijn lichaam als ik ren?


Verschillende soorten huidirritatie of contact met allergenen kunnen jeuk veroorzaken, een veel voorkomende hachelijke situatie voor hardlopers. Brian B. Adams, directeur van de Sports Dermatology Clinic aan de Universiteit van Cincinnati, merkt op dat deze jeukende aandoeningen vervelend kunnen zijn, maar ze zijn ook vrij eenvoudig te voorkomen en te behandelen. Preventieve maatregelen tegen de jeuk van hardlopers omvatten trainen in koele, droge omgevingen, het vermijden van onbeschermde blootstelling aan zonlicht en het dragen van goed passende trainingskleding. Houd het lichaam koel en gehydrateerd om het risico op jeuk veroorzaakt door netelroos, warmte-uitslag of zweetblaren te verminderen.

Hives

Hardlopen kan door inspanning veroorzaakte urticaria of netelroos veroorzaken, die jeukende, verhoogde striemen die op elke plek op het lichaam kunnen voorkomen. Dergelijke netelroos verschijnen meestal binnen enkele minuten of zelfs seconden na fysieke inspanning. Om urticaria veroorzaakt door hardlopen te behandelen, stopt u met oefenen en controleert u de striemen, die binnen 10 minuten beginnen te verbeteren. Het eten van bepaalde voedingsmiddelen voor het sporten kan netelroos waarschijnlijker maken. Houd, onder begeleiding van een arts, uw eetpatronen in de gaten en bepaal of medicatie zoals een antihistaminicum geschikt is voor terugkerende netelroos. In zeldzame gevallen kan urticaria een symptoom zijn van een extreme allergische reactie of anafylaxie. Dergelijke gevallen zijn potentieel levensbedreigend, dus hardlopers moeten worden gecontroleerd op gelijktijdige symptomen, zoals moeilijk ademen, slikken of verwarring. Een anafylaxie noodgeval vereist onmiddellijke medische aandacht.

Warmte-uitslag

Rode, stekelige bultjes die bekend staan ​​als warmte-uitslag worden ook vaak gezien bij hardlopers, vooral bij warm of vochtig weer. Warmte-uitslag ontwikkelt zich langs huidplooien of delen van wrijving met kleding. "Runner's World" beveelt aan om geschikte trainingskleding te dragen - niet te los of te strak - en ontworpen om vocht af te voeren. Om te voorkomen dat de huid oververhit raakt, moet u profiteren van koelstations bij hardloopevenementen en, indien mogelijk, niet in extreem hoge temperaturen of vochtige omgevingen lopen. Wanneer zich huiduitslag ontwikkelt, blijf dan bij geventileerde omgevingen of ruimtes met airconditioning om de huid te laten afkoelen en ademen. Geneesmiddelen zonder recept, zoals calaminelotion, kunnen tijdelijke verlichting bieden totdat de hitte-uitbarsting afneemt.

Zweetblaren

Ongemakkelijke blaren kunnen verschijnen wanneer de poriën van de huid verstopt raken met zweet. Deze jeukende blaren verschijnen waarschijnlijk op delen van de huid die worden blootgesteld aan de brandende stralen van de zon. Rennen in de schaduw of het vermijden van lichaamsbeweging tijdens de zonnigste delen van de dag kan veel helpen bij het voorkomen van zweetblaren. Deze blaren zijn geen ernstige aandoening en zouden moeten verdwijnen als de huid schoon en droog wordt gehouden.

Alternatieve oorzaken

In sommige gevallen is jeuk tijdens of na het hardlopen het resultaat van contact met een stof in de omgeving van de hardloper. Dergelijke allergische reacties omvatten contact met allergenen, waaronder stof of pollen. Zelfs contact met parfum of kleurstoffen van een andere hardloper in kleding kan onverwachte allergische reacties veroorzaken die van persoon tot persoon sterk variëren. Bij buitenrennen op paden of beboste gebieden kunnen hardlopers onbedoeld in contact komen met gifsumak, gifeik of andere dermatitis-veroorzakende planten. En een droge huid alleen kan een jeukgevoel veroorzaken, vooral in combinatie met een even droog klimaat of warmtegevoeligheid. Gebruik voor het sporten en wanneer de huid geïrriteerd is, geen zwaar geparfumeerde zeep of poriënvervuilende toiletartikelen, omdat deze verdere irritatie of reacties kunnen veroorzaken in combinatie met zweet. Milde reacties reageren meestal goed op antihistaminica. Afhankelijk van de ernst van de jeuk en allergische reactie, kan een evaluatie en behandeling door een arts nodig zijn.