Info

Welke lichaamsdelen moeten samen worden uitgewerkt?


Veel sporters hebben bepaalde delen van hun lichaam waarop ze zich graag concentreren. Mannen willen misschien grotere biceps of borstspieren. Vrouwen willen misschien strakkere triceps of een stevigere kont. Hoewel er niets mis is met het geven van bepaalde aandacht aan bepaalde gebieden, moet je voor een goede gezondheid minstens twee keer per week aan alle grote spiergroepen werken. Het maakt echt niet uit met welke lichaamsdelen je samenwerkt - zolang je twee dagen achter elkaar niet dezelfde spieren traint - maar er zijn bepaalde spiergroepen die je in dezelfde sessie moet gebruiken.

Tegengestelde spieren

Je realiseert je misschien niet dat al je hoofdspieren tegengestelde spieren hebben. Ze helpen elkaar vaak, maar elke tegengestelde spiergroep is overwegend verantwoordelijk voor tegenovergestelde bewegingen. Uw kuitspieren zijn bijvoorbeeld de belangrijkste beweegmiddelen wanneer u uw tenen richt of heelt liften, terwijl uw scheenspieren de belangrijkste beweegmiddelen zijn wanneer u uw voet buigt. Overbelasting van een set spieren ten koste van de tegengestelde spieren leidt tot een onbalans. Dit kan alles veroorzaken, van grappig lopen tot ernstig gewrichts- en rugletsel. Dus terwijl u uw trainingsweek op verschillende manieren kunt verdelen - boven- / onderlichaam, kern / armen en benen - moet u altijd proberen de tegenovergestelde spieren in dezelfde sessie te trainen.

Pecs en bovenrug

De meeste mensen houden van het effect van een goede pec-workout. Jongens willen eruit zien als een jonge Arnold Schwarzenegger, terwijl meisjes leuk vinden wat het doet voor schraal tops. Wat je niet leuk zult vinden, zijn de uitstekende kop en afgeronde schouders die ontstaan ​​door overbelasting van je borstspieren en het verwaarlozen van je achterste deltoïden, hoewel je oorzaak en gevolg misschien niet associeert. In elke sessie waarin je je borstspieren werkt met pushups, flyes of borstpersen, moet je ook je achterste deltoids werken met oefeningen zoals omgekeerde flyes of elke oefening die je schouderbladen samenknijpt.

Lats en Deltoids

Als je regelmatig militaire persen of laterale stijgingen doet, zodat je schouders er geweldig uitzien in die mouwloze jurk, dan moet je in die sessie ook je lats aan weerszijden van je middenrug werken. Als je de lat-pull-downmachine beu bent, probeer dan een omgebogen rij met één knie en één hand op een bank of een lat-pullover waarbij je met je gezicht naar boven op een bank gaat liggen, een domoor in beide handen houdt en je armen gestrekt terwijl u het gewicht over uw gezicht optilt tot het boven uw borst is.

Armen en benen

Je weet waarschijnlijk al dat je hamstrings zich verzetten tegen de quads aan de voorkant van je dijen, dat de binnenste dijspieren - technisch gezien de heupadductoren - zich verzetten tegen de buitenste dijspieren - technisch de heupabductors - en dat de triceps aan de achterkant van je bovenarmen verzetten zich tegen de biceps aan de voorkant. Maar als je het weet, wil dat niet zeggen dat je niet vals speelt door alleen degenen te doen die je arm temmen of je kont strakker maken. Als je de een werkt, moet je echt de ander werken. Het enige gebied waar je misschien met een lichtere training kunt wegkomen, zijn je quads als je op dezelfde dag cardio doet, omdat de meeste cardio-apparaten je quads harder dan je hamstrings doen.

Abs en Erector Spinae

De erectorspinazie zijn de spieren die langs je wervelkolom lopen. Zoals de naam al doet vermoeden, helpen ze je rechtop te houden in plaats van te lopen als een chimpansee. Ze verzetten zich tegen de rectus abdominis, die, hoewel u de technische naam misschien niet kent, zeker werkt op een regelmatige basis, omdat dit de sixpack-spier is die door het midden van uw romp loopt. Je kunt zelfs verschillende ab-oefeningen in één sessie doen, zoals crunches en beenliften. Als je niet ook aan de erectorspinazie werkt, kunnen je strakke buikspieren aan je rug trekken waardoor het rond wordt. Werk je erectorspinazie met verschillende vormen van rugverlenging, of op een machine, liggend op een mat of op een stabiliteitsbal.