Misc

De gezondheidsdriehoek: mentale, sociale en fysieke definities

De gezondheidsdriehoek: mentale, sociale en fysieke definities


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Gemaakt in 1997 als een project voor een Alaska Middle School, heeft de Health Triangle gediend als een grafiek die de fysieke, mentale en sociale gezondheid van een individu meet. De makers gebruikten een gelijkzijdige driehoek om deze aspecten van gezondheid weer te geven. Omdat alle zijden van dit soort driehoek gelijk zijn, benadrukt dit het gelijke belang van elk van deze aspecten. In feite kan het besteden van meer aandacht aan een bepaalde kant, terwijl de andere worden verwaarloosd, leiden tot onevenwichtigheden in de gezondheid.

Mentale gezondheid

Geestelijke gezondheid wordt gedefinieerd en geëvalueerd door ons vermogen om de stress van het dagelijkse leven aan te kunnen en een over het algemeen vrolijke en optimistische levenshouding te handhaven. Bij het bekijken van iemands geestelijke gezondheid moeten we rekening houden met haar relaties met vrienden en familie. Sommige mensen nemen ook leervaardigheden op bij het evalueren van geestelijke gezondheid.

Sociale gezondheid

Het echte sociale netwerk van een persoon is een cruciale indicator voor sociale gezondheid. Het heeft betrekking op het vermogen om positieve en ondersteunende relaties met leeftijdgenoten te vormen. Hier zie je een verband met geestelijke en lichamelijke gezondheid. Gebrek aan vrienden kan leiden tot depressie, wat lichamelijke gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Een persoon met een sterk netwerk van vrienden heeft daarentegen altijd mensen tot wie ze zich kan wenden.

Fysieke gezondheid

Lichamelijke gezondheid wordt bepaald door de slaap en eetgewoonten van een persoon, evenals de hoeveelheid beweging die ze krijgen en hun mondhygiëne. Bij het evalueren van de lichamelijke gezondheid kijken we naar drugs, alcohol en rookgewoonten en overwegen we of de persoon regelmatig wordt gecontroleerd, zoals borstonderzoek, colonoscopie, huidkankeronderzoek en andere noodzakelijke medische onderzoeken.

Interactie tussen de zijkanten van de HealthTriangle

Alle drie de kanten van de Health Triangle zijn afhankelijk van elkaar. Bijvoorbeeld, de zeer sociale persoon die de hele nacht blijft feesten, krijgt misschien niet genoeg slaap. Als ze ook drinkt, drugs gebruikt en rookt, zal haar lichamelijke gezondheid, en misschien geestelijke gezondheid, in gevaar komen. Overweeg daarentegen de persoon die nauwgezet is over voeding en lichaamsbeweging. Deze persoon zal socialiseren met vrienden vaak verwaarlozen uit angst een training te missen. Hij kan vermijden om met mensen te dineren vanwege strikte dieetregels. Deze persoon kan een uitstekende lichamelijke gezondheid hebben, maar zijn sociale gezondheid is onvoldoende. Dit kan leiden tot eenzaamheid, wat uiteindelijk de geestelijke gezondheid in gevaar kan brengen. Overweeg nu de oudere persoon die lijdt aan de ziekte van Alzheimer. Dit is een lichamelijke ziekte die leerstoornissen kan veroorzaken, wat een negatieve invloed kan hebben op de geestelijke gezondheid.

De gezondheidsdriehoek gebruiken

Van tijd tot tijd past het om naar de verschillende kanten van de Gezondheidsdriehoek te kijken en het te gebruiken als een manier om uw gezondheidsgewoonten te evalueren en mogelijk te veranderen. Als uw lichamelijke gezondheid bijvoorbeeld goed is, maar uw sociale gezondheid minder dan voldoende is, overweeg dan om naar een fitnesscentrum te gaan en nieuwe sportschoolmaatjes te ontmoeten. Het internet maakt het gemakkelijker om oude vrienden in te halen, dus overweeg om een ​​paar e-mails te schrijven aan vrienden met wie je al een tijdje niet hebt gesproken. Uw ondersteuningssysteem kan u en uw vrienden helpen de afspraken van hun arts bij te houden en zich aan gezonde gewoonten te houden.


Bekijk de video: De voedingsdriehoek (Juli- 2022).


Opmerkingen:

  1. Tanner

    unpowering

  2. Kajilrajas

    Samenvoegen. Ik ben het eens met al het bovenstaande. We kunnen over dit onderwerp praten. Hier, of in de middag.Schrijf een bericht