Info

Lichaamsdelen gebruikt bij het zwemmen


Zwemmen is een full-body sport die al je grote spiergroepen traint. Het is een van de weinige sporten die dit kan doen. Deze cardiovasculaire sport verhoogt kracht, flexibiliteit en spieruithoudingsvermogen. Hoewel de vier dominante lijnen - freestyle, rugslag, vlinder en schoolslag - verschillende lichaamsdelen enigszins kunnen benadrukken, bieden ze over het algemeen allemaal een volledige lichaamstraining.

Bovenlichaam

Tijdens het zwemmen creëren je schouders en armen de kracht achter de slag. Alles van je handen tot aan je schouders wordt gebruikt en zelfs je nek is bezig om je lichaamshouding in het water in evenwicht te houden en te helpen bij het ademen. Met zwemmen is het doel om uw schouders en nek zo ontspannen mogelijk te houden, zodat uw armen soepel en soepel bewegen. In de meeste slagen zijn je ellebogen slechts licht gebogen. Maar bij een schoolslag buig je bijna je ellebooggewricht wanneer je je handen door je trek veegt.

Onderlichaam

Tijdens het zwemmen zijn je benen essentieel voor het optillen van je lichaam in een meer gestroomlijnde positie die de weerstand vermindert, de rotatie van je hele lichaam tijdens je slag regelt, kracht geeft en je efficiënter maakt. De trap begint vanuit je buikspieren en reist vervolgens door je heupen. In freestyle, in plaats van je knie te buigen, komt de kick vanuit de heup en gebruikt je quadriceps op je bovenbenen voor kracht. De rest van je been is relatief recht, maar je moet je enkel gebogen houden. Bij een schoolslag buig je je knieën en gebruik je je kuitspieren en enkelgewricht om de beroerte aan te drijven.

Voorkant

Beginnend met je borst, is dit deel van je lichaam essentieel bij het zwemmen, vooral tijdens de schoolslag en vlinder vanwege de golvende beweging van deze slagen. Je kern is essentieel bij het synchroniseren van je bovenlichaam en onderlichaamsbewegingen, maar het doet veel meer dan dat. Je buikspieren maken je lichaam meer gestroomlijnd in het zwembad, wat de weerstand vermindert. Bovendien voorkomen ze dat je je rug overkoepelt tijdens de freestyle.

Terug

Het handhaven van uw stroomlijnpositie is essentieel voor voortstuwing. De belangrijkste manieren om dit te doen zijn via een horizontale lichaamspositie en een vloeiende heuprol. Je rug moet een neutrale wervelkolom hebben met je hoofd net aan de oppervlakte en de ogen recht naar beneden gericht. Deze positie brengt je schouders, bovenrug en bilspieren uit het water. Bij elke slag die je zwemt, gebruikt je lichaam je latissimus dorsi, ruggenmerg ondersteunende spieren, trapezius en rhomboids.