Misc

Dementia Vs. Alzheimers


Alzheimer, de meest voorkomende vorm van dementie, is een progressieve aandoening die begint met geheugenverlies op de korte termijn en zich ontwikkelt tot desoriëntatie, verwarring, taalproblemen, verstikking, gebrek of coördinatie, incontinentie en onvermogen om te functioneren als de hersenen krimpen. Cleveland Clinic schetst verschillende soorten dementie.

Ziekte van Creutzfeld-Jakob

Creutzfeld-Jakob (gekke koe) is een besmettelijke prionziekte die snel vordert en slecht geheugen, gedragsveranderingen en gebrek aan coördinatie veroorzaakt, wat uiteindelijk de dood tot gevolg heeft.

Dementie met Lewy Bodies

Lewy-lichamen zijn klonten eiwitten die zich in de hersenen ontwikkelen en de functie verstoren, wat resulteert in een vergelijkbare beperking van het geheugen, de hersenfunctie en fysieke vaardigheden als Alzheimer, maar symptomen, waaronder hallucinatie, tremoren en rigiditeit, kunnen dagelijks fluctueren.

Parkinson-dementie

De dementie van Parkinson weerspiegelt de ziekte van Alzheimer in veel symptomen, maar omvat vroege gestoorde besluitvorming en concentratieproblemen. De dementie van Parkinson gaat gepaard met trillingen en instabiliteit.

Frontotemporale dementie

Fronto-temporele dementie wordt gekenmerkt door een eerder begin (45 tot 60) dan de ziekte van Alzheimer en omvat meer veranderingen in persoonlijkheid, gedrag en taalbegrip dan geheugenverlies.

Vasculaire dementie

Vasculaire dementie is het gevolg van blokkering (zoals bij een beroerte) of vernauwing van slagaders in de hersenen, waardoor adequate oxygenatie wordt voorkomen en hersenschade wordt veroorzaakt. Dit kan verschillende symptomen van dementie veroorzaken, afhankelijk van het betrokken deel van de hersenen, hoewel geheugenverlies meestal minder uitgesproken is.

Normale druk Hydrocephalus

Normale druk hydrocephalus, gevonden bij volwassenen ouder dan 60, is verhoogde hersenvocht in de ventrikels van de hersenen, waardoor druk ontstaat die resulteert in geheugenverlies, urine-incontinentie en onstabiel looppatroon.


Bekijk de video: Difference Between Alzheimer's and Dementia (Januari- 2022).