Misc

Normaal PSA-testbereik

Normaal PSA-testbereik


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

De cellen van de prostaatklier van mannen produceren een eiwit dat prostaatspecifiek antigeen of PSA wordt genoemd. Artsen voeren PSA-tests uit om het niveau van PSA in het bloed te bepalen. De PSA-test wordt gebruikt om prostaatkanker en goedaardige (niet-kanker) aandoeningen zoals prostatitis (een ontstoken prostaat) en goedaardige prostaathyperplasie (een vergrote prostaat) te detecteren.

Betekenis

De meeste mannen hebben een laag PSA-gehalte in hun bloed. Wanneer een man prostaatkanker, prostatitis of BPH heeft, is zijn PSA-niveau meestal verhoogd. In feite worden alle prostaataandoeningen vaker naarmate mannen ouder worden.

Een PSA-test is een belangrijk hulpmiddel dat artsen gebruiken om prostaataandoeningen bij mannen te detecteren. Maar omdat PSA-tests geen onderscheid kunnen maken tussen kanker en niet-kanker, zijn er maar één hulpmiddel waarop artsen vertrouwen om de diagnose te stellen.

Functie

Artsen gebruiken de PSA-test om prostaatkanker te helpen opsporen bij mannen van 50 jaar en ouder. Artsen voeren ook een digitaal rectaal examen uit in combinatie met de PSA-test. De arts steekt een gehandschoende vinger in het rectum en voelt de prostaatklier achter de rectale wand en controleert op afwijkingen. Deze tests zijn belangrijk, omdat prostaatkanker meestal geen symptomen heeft.

Artsen gebruiken de PSA-test ook om te bepalen of prostaatkanker is teruggekeerd.

Tijdsspanne

Het wordt aanbevolen dat alle mannen van 50 jaar en ouder een jaarlijkse PSA-test hebben.

Mannen met een risico op prostaatkanker moeten al vanaf hun 40e beginnen met screenen. Risicofactoren voor prostaatkanker zijn onder meer:

* Leeftijd ouder dan 65 verhoogt uw risico.

  • Familiegeschiedenis - Mannen wier vader of broer prostaatkanker hadden, lopen een verhoogd risico.

  • Race-Afro-Amerikaanse mannen hebben de hoogste percentages prostaatkanker.

  • Dieet-vetrijke diëten, met name dierlijk vet, zijn in verband gebracht met een verhoogd risico.

Identificatie

PSA-testresultaten worden meestal vermeld als nanogram PSA per milliliter (ng / ml) bloed. Momenteel is er geen afgesproken normaal PSA-niveau. In het verleden werden getallen onder 4,0 ng / ml als normaal beschouwd.

Daarnaast is het belangrijk om te onthouden dat niet-kankerachtige aandoeningen zoals prostatitis ook een toename van PSA-aantallen kunnen veroorzaken. PSA-niveaus stijgen meestal ook met de leeftijd. Daarom betekent een hoge PSA-test niet noodzakelijk dat u een prostaatbiopsie nodig heeft. Artsen houden rekening met veel factoren bij het beoordelen van PSA-nummers.

Overwegingen

In het geval dat de PSA-aantallen van een man worden verhoogd en de DRE de arts reden tot bezorgdheid geeft, zal hij een prostaatbiopsie aanbevelen om te bepalen of kanker aanwezig is.

Bij de biopsie verwijdert de arts een weefselmonster uit de prostaat. Dit wordt meestal gedaan met een naald. Het kan onder algemene of plaatselijke verdoving worden gedaan. De arts kan ook een echografie uitvoeren zodat hij of zij de prostaat tijdens de biopsie kan bekijken.


Bekijk de video: Echografie van de prostaat (Mei 2022).