Misc

Wat veroorzaakt artritis in de vingers?


Artritis in de vingers kan worden veroorzaakt door twee verschillende scenario's, die beide op dezelfde manier worden gediagnosticeerd en behandeld. Er is echter een volledige set tests nodig om de oorzaak van de artritis goed te identificeren, waardoor de arts de symptomen goed kan behandelen.

Soorten

De belangrijkste soorten artritis die de vingers aantasten, zijn artrose en reumatoïde artritis.

Oorzaken

Artrose van de vingers wordt veroorzaakt door degeneratie van de gewrichten door overmatig gebruik of verwondingen die niet goed genazen. Reumatoïde artritis is eigenlijk een auto-immuunziekte waarbij het lichaam de gewrichten aanvalt.

Symptomen

Symptomen van artritis in de vingers zijn pijn en ontsteking. Artritisvingers kunnen ook zwellen en warm aanvoelen, zwak worden en niet in staat zijn om te grijpen of vervormd raken.

Diagnose

De diagnose van artritis omvat een lichamelijk onderzoek, volledige medische geschiedenis en een reeks röntgenfoto's. Bloedonderzoek kan ook worden uitgevoerd om te controleren op de "reumatoïde factor" van het antilichaam om de mogelijkheid van reumatoïde artritis goed te diagnosticeren of uit te sluiten.

Behandeling

Ontstekingsremmende medicijnen of een injectie met cortison in het vingergewricht om pijn te bestrijden zijn de meest voorkomende niet-chirurgische behandelingen voor artritis in de vingers. Fysieke en ergotherapie kan ook worden voorgeschreven, en in zeer ernstige gevallen kan een operatie nodig zijn om de gewrichten samen te smelten, pijn te verminderen en misvormingen in vingers die aan artritis lijden te voorkomen.


Bekijk de video: Artrose en Reumatoïde artritis (December 2021).