Misc

Wat is de volgorde van trekken in flebotomie?


Voor nauwkeurige bloedtestresultaten hangt veel af van de volgorde van trekken die de phlebotomist gebruikt. Er is een specifieke volgorde die moet worden gebruikt om besmetting en onnauwkeurige resultaten te voorkomen. Een grafiek met deze bestelling moet in elke flebotomiekamer worden geplaatst, zodat zelfs als een flebotomist vergeet, ze onmiddellijk naar de grafiek kan verwijzen en de specimens correct kan tekenen.

De feiten

Verschillende soorten buizen worden gebruikt bij bloedafname. Elke buis wordt geïdentificeerd door de kleur van de stop en het additief dat in de buis wordt geplaatst. De additieven hebben elk specifieke functies en behandelen het bloed op een bepaalde manier. Ze moeten in de volgende volgorde worden getekend als een geëvacueerd buizensysteem wordt gebruikt: steriele buizen, coagulatiebuizen, serumbuizen, heparine- of plasmascheiderbuizen, EDTA-buizen en glycolytische remmers of oxalaatbuizen.

Kleuren

Steriele buizen zijn groter dan de gebruikelijke bloedafname en hebben lichtgele stoppers. Coagulatiebuizen hebben stoppers die lichtblauw zijn. Serumbuizen kunnen een rode stop hebben, met of zonder een stolselactivator in de bodem van de buis, een felgele plastic stop of rode en grijze gespikkelde rubberen toppen. Heparine- en plasma-scheidingsbuizen zijn bedekt met lichtgroen of groen en grijs. EDTA wordt gevonden in buizen met lavendel stoppers. Grijs bedekte buizen zijn oxalaatbuizen of glycolytische remmers.

Betekenis

Het is van vitaal belang dat deze volgorde van trekken in elke bloedafname wordt gevolgd. Als een steriele buis na een andere buis wordt getrokken, verliest u de steriliteit en loopt u het risico dat monster te besmetten. Als het buiten gebruik wordt gesteld, kan EDTA nog steeds in kleine hoeveelheden op de naald zitten en kan het voorkomen dat de volgende buis stolt zoals het hoort. U wilt heparine, een bloedverdunner, niet in een coagulatiebuis introduceren, omdat dat uw resultaten zou beïnvloeden.

Injectiespuit

Er is soms een variatie in de volgorde van trekken wanneer de phlebotomist een injectiesysteem gebruikt. Omdat bloed onmiddellijk begint met het stollingsproces bij het invoeren van de spuit, geven sommige instellingen er de voorkeur aan dat, als een spuit wordt gebruikt, coagulatiebuizen onmiddellijk na steriele buizen worden gevuld, waarna de EDTA-buizen worden gevuld. Vervolgens worden de buizen waar stolling nodig is als laatste gevuld. Welke volgorde van trekking wordt gebruikt in de instelling waar u werkt, alle buizen moeten snel worden gevuld na het trekken van een spuit om problemen te voorkomen.

Vinger stok

Soms wordt de vingerstoktechniek gebruikt om flebotomie uit te voeren. De volgorde van tekenen is anders dan die wordt gebruikt voor reguliere veneuze flebotomie. Tijdens een vingerstok begint het doorprikken van de huid onmiddellijk met het stollingsproces, dus het is noodzakelijk om snel en nauwkeurig te werken om eerst EDTA- of lavendelbuizen te vullen, vul dan de andere buizen met additieven en laat de andere buizen die stolsels voor het laatst toestaan .

Suggesties

De fabrikanten van de geëvacueerde buizen hebben meestal gedetailleerde grafieken in kleur beschikbaar die de juiste volgorde van trekken tonen. Toon deze op een prominente locatie om fouten te voorkomen.


Bekijk de video: Kansrekening - Trekken met en zonder terugleggen - WiskundeAcademie (Januari- 2022).