Misc

Voors en tegens van rBGH

Voors en tegens van rBGH


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Ongeveer 17 procent van alle koeien in de VS wordt behandeld met recombinant rundergroeihormoon (rBGH). De veiligheid van dit product is gebaseerd op een enkele 90-daagse studie bij ratten. Hoewel goedgekeurd en verdedigd door de Food and Drug Administration (FDA), blijven de voor- en nadelen van rBGH fel bediscussieerd tussen grote biochemische bedrijven en de zuivelindustrie aan de ene kant, en voorstanders van dierenrechten en voedselveiligheid aan de andere kant.

Identificatie

Recombinant rundergroeihormoon is een kunstmatige, in het laboratorium gesynthetiseerde versie van het natuurlijke hormoon boviene somatotropine. Gecreëerd door Monsanto met behulp van recombinant-DNA-technologie, werd rBGH voor het eerst op de markt gebracht als Posilac in 1994 na goedkeuring door de FDA. Het synthetische hormoon wordt in de literatuur aangeduid als rBGH, als recombinant rundersomatotropine (rBST), of eenvoudigweg als kunstmatig groeihormoon. De zuivelindustrie verdedigt het gebruik van rBGH omdat het de melkproductie van koeien verhoogt, maar anderen zijn bezorgd over de gezondheidsrisico's voor zowel de dieren als de mensen die de melk consumeren.

Meer melk

Gebruik van rBGH verhoogt de melkproductie bij koeien met ongeveer 11 procent, en in sommige gevallen tot 40 procent. Dit is het belangrijkste voordeel van het gebruik van rBGH; door de verhoogde productie kunnen boeren meer melk verkopen of minder koeien bezitten, die beide tot hogere winsten leiden. Voorstanders van rBGH, waaronder Monsanto en de FDA, beweren dat er geen verschil is tussen melk geproduceerd door koeien die rBGH krijgen en melk van koeien die dat niet zijn.

Risico's voor dieren

Zelfs als de geproduceerde melk identiek is, zijn er aanwijzingen dat het gebruik van rBGH aanzienlijke risico's voor de dieren zelf inhoudt. Een meta-analyse van verschillende studies, gepubliceerd door de Canadese Veterinary Medical Association, toonde aan dat hoewel koeien dagelijks meer voedsel consumeerden terwijl ze op rBGH waren, ze toch gewicht verloren en een verminderde algehele gezondheid vertoonden. In een soortgelijk onderzoek van het Wetenschappelijk Comité voor diergezondheid en dierenwelzijn van de Europese Unie werd ook een toename van bijna 25 procent gevonden in de incidentie van mastitis (een ontsteking van de uiers), een vermindering van de vruchtbaarheid met 40 procent en een toename van het risico op kreupelheid met 55 procent .

Risico voor mensen

Risico's van rBGH voor mensen worden ook beweerd, maar moeilijker te bewijzen. De FDA beweert dat elke rBGH die in melk op mensen wordt overgedragen, geen risico oplevert vanwege de lage blootstellingsniveaus. Beweert dat melk van met rBGH behandelde koeien hogere niveaus van insulineachtige groeifactor-1 (IGF-1) bevat, die in verband is gebracht met darm- en borstkanker bij mensen, controversieel blijft. Verschillende studies, samengevat in een rapport opgesteld voor het Gezamenlijk Comité van deskundigen voor levensmiddelenadditieven, hebben aangetoond dat IGF-1 in melk de spijsvertering in de maag kan overleven en kan worden opgenomen in de dunne darm.

De melk

Monsanto beweert dat de melk geproduceerd door koeien behandeld met rBGH niet te onderscheiden is van andere melk na pasteurisatie. Niettemin wijzen tegenstanders van het gebruik van rBGH, zoals Sustainable Table, op de bloeding en secretie van pus als gevolg van mastitis bij behandelde koeien als een significante vervalsing van de melk geproduceerd met rBGH. Dat pasteurisatie de gezondheidsrisico's van deze vreemde materie vermindert, maakt het niet aantrekkelijker voor veel consumenten: de Europese Unie, Japan, Australië en Canada hebben het gebruik van rBGH verboden vanwege problemen met de gezondheid van zowel dieren als mensen.


Bekijk de video: March Against Monsanto. Wageningen. 25-05-2013. Deel 13. WUR. Netherlands. (Mei 2022).