Misc

Voedingsmiddelen met de hoogste probiotica-inhoud


Terwijl je met goede bacteriën wordt geboren, is het bevorderen van de juiste balans naarmate je ouder wordt afhankelijk van het voorzien van je lichaam van optimale voeding. Probiotica zijn goede bacteriën, of levende en actieve culturen, die uw darmflora en darmbacterieniveaus kunnen handhaven en harmoniseren, wat leidt tot voordelen voor het immuunsysteem en de spijsvertering. Sommige soorten verbeteren zelfs de symptomen van allergie of intolerantie, terwijl andere soorten kanker kunnen helpen voorkomen. Sommige voordelen van probiotica zijn soortspecifiek, dus praat met uw arts of diëtist en doe een beetje onderzoek voordat u ze voor een bepaald doel gebruikt.

Gekweekte zuivelproducten

Misschien is yoghurt de bekendste bron van probiotica. De bacteriën waarmee yoghurt wordt gemaakt, bieden de probiotische voordelen, maar sommige verwerkingsmethoden vernietigen deze eigenschappen, dus kies de soorten met "levende, actieve culturen" op het etiket. Om je yoghurt te drinken, probeer kefir, een gekweekt melkproduct dat zelfs mensen met lactose-intolerantie de neiging hebben te verdragen. Karnemelk is een ander zuivelproduct dat probiotica bevat, maar de voordelen worden vernietigd als je het verwarmt. Sommige merken zachte kaas of kwark bevatten of zijn verrijkt met probiotica; zoek naar de claim 'live, actieve culturen'.

Gefermenteerde Groenten

Lacto-gisting is het proces waarbij de lactobacilli-bacteriën die van nature aanwezig zijn in groenten worden gefermenteerd met zetmeel en suikers in een zoutoplossing. Dit resulteert in de productie van melkzuur, waardoor het voedsel uiteindelijk wordt geconserveerd. Hoewel augurken op deze manier kunnen worden gemaakt, worden veel ervan gemaakt met behulp van warmte en azijn, dus zoek naar gefermenteerde soorten om die probiotische voordelen te krijgen. Zuurkool, gefermenteerde kool en kimchi, een pittige Koreaanse kruiderij gemaakt van groenten, bieden ook probiotische voordelen. Zorg ervoor dat u de verse soorten in het gekoelde gedeelte kiest in plaats van ingeblikte, warmtebehandelde opties om de levende, actieve culturen te krijgen.

Sojaproducten

Hoewel soja sommige natuurlijke probiotica bevat, versterken enkele fabrikanten ook sojamelk en sojayoghurt met levende, actieve culturen. Tempeh is een andere vervanger van soja en vegetarisch vlees gemaakt van sojabonen gefermenteerd met een schimmel die de verteerbaarheid verbetert en antibiotische voordelen biedt. Miso is een pasta gemaakt door sojabonen te koken met rijst of gerst, zout en een startercultuur, koji, die deel uitmaakt van wat verantwoordelijk is voor de probiotische eigenschappen. Miso wordt voornamelijk gebruikt als soepbasis, maar zorg ervoor dat u het ongepasteuriseerde type krijgt en kook het niet om de voordelen te behouden.

Andere probiotische opties

Kombucha-thee, een oude thee uit China, wordt gemaakt door thee te vergisten met suiker en een symbiotische cultuur van bacteriën en gist. Het resultaat is een zoetzure, koolzuurhoudende drank die relatief weinig calorieën bevat en rijk is aan probiotica. Net als veel andere gefermenteerde items, kun je thuis zelfs je eigen kombucha-thee maken. Een andere optie om meer probiotica in uw regime op te nemen, is om supplementen in capsule, tablet, poeder of vloeibare vorm te kopen. Misschien wilt u de inhoud van een supplement in een sap of smoothie roeren. Sommige sappen kunnen ook worden gekocht vooraf gesorteerd met levende en actieve culturen.


Bekijk de video: Bacteriƫn en ons darmstelsel - Willem de Vos over bacteriƫn in je buik NWO Spinoza te Paard (Januari- 2022).