Misc

Wat zijn de soorten hartscans?


Als het gaat om de hartaandoening van een patiënt, zijn er verschillende diagnostische hulpmiddelen die een arts kan gebruiken om te helpen bepalen wat er bij die patiënt aan de hand is. Verschillende scans tonen verschillende aspecten van de structuur van het hart en hoe het werkt of als de patiënt moet worden ingegrepen.

Electron Beam Computed Tomography

Deze test kan al in een vroeg stadium bepalen of een patiënt een hartaandoening heeft of risico loopt op een hartaanval, zelfs voordat de patiënt symptomen ervaart. Deze test wordt meestal gedaan in radiologie, waar ze een elektronenstraal gebruiken om foto's van de werkelijke kransslagaders te tonen. Via deze procedure kunnen ze zien of er sprake is van daadwerkelijke harding van de plaque in de slagaders, en het geeft ook een zeer duidelijk beeld. De test wordt meestal na een jaar of langer voor de patiënt herhaald.

Nucleaire hartscans

Nucleaire hartscans zijn vooral nuttig voor diagnostische doeleinden. De arts kan bijvoorbeeld een bepaalde scan, Myocardial Perfusion, gebruiken om naar de hartspier te kijken en te kijken of deze goed werkt of de juiste hoeveelheid bloed ontvangt. Als dit niet het geval is, kan dit een bewijs zijn van occlusie ergens in de slagader.
Een ander type nucleaire scan dat kan worden gedaan, wordt gedaan met behulp van een loopband; het wordt een nucleaire stresstest genoemd. Een stof die radionuclide wordt genoemd, wordt in de bloedbaan geïnjecteerd, waar deze naar het hart reist en de arts kan zien hoe het hart werkt onder de stressvolle omstandigheden van inspanning en of het eerder letsel heeft opgelopen. Het tweede deel van de test wordt gedaan terwijl de patiënt rust. Een ECG wordt de hele tijd aan de patiënt gekoppeld, omdat dit ook belangrijke informatie kan bieden.

Echocardiogram

Een echocardiogram is in wezen een echografie van het hart. Het onderzoekt specifiek de linker hartkamer en controleert ook op bepaalde afwijkingen van de structuur van het hart en zelfs de kleppen. Een deel van een echocardiogram kan alleen worden gedaan met behulp van de ultrasone sonde op de borst van de patiënt; het is niet-invasief. Er is echter een ander type echo, dat een transesofageale echo wordt genoemd, waarbij de arts de ultrasone sonde daadwerkelijk door de mond van de patiënt in de slokdarm brengt. Hier kan de arts de achterkant van het hart zien en grondig onderzoeken. Deze test is vooral nuttig voor patiënten met overgewicht of met zeer ronde kisten.

Hartkatheterisatie

Deze test maakt gebruik van een katheter die de arts meestal in de lies steekt en vervolgens het bloedvat in het hart volgt. Met deze test kan hij de vloeistofdruk in de hartkamers meten en bloedmonsters verzamelen om het zuurstof- en CO2-gehalte te analyseren. "

Coronaire Arteriografie

Een ander aspect van hartkatheterisatie is dat de arts een kleurstof in het gebied kan brengen, waardoor hij eventuele blokkades kan zien die zijn opgetreden of zich in het proces bevinden. Afhankelijk van het type occlusie, kan de arts een stent plaatsen of de patiënt aanbevelen voor een bypassoperatie.

Angiocardiografie

Deze test maakt ook gebruik van een kleurstof en controleert vooral op aangeboren afwijkingen. Het is een test die de artsen kunnen gebruiken als alle andere tests niet hebben aangetoond wat er aan de hand is met de patiënt. De kleurstof wordt geïnjecteerd en vervolgens worden verschillende foto's gemaakt terwijl de kleurstof door specifieke delen van het hart en de bloedvaten gaat. Hiermee kan de arts zien hoe snel de kleurstof passeert en ook de structurele details van het hart.


Bekijk de video: MRI-scan - Wat kun je verwachten bij een MRI? (December 2021).