Info

Waarom stijgt de lichaamstemperatuur tijdens het sporten?


Wanneer u sport, moet uw lichaam energie produceren om uw spieren te voeden en metabolische processen op gang te brengen die u op gang houden. Hoe harder je werkt, hoe meer energie je produceert, wat je lichaamstemperatuur verhoogt. Je lichaam heeft natuurlijke processen die werken om de kerntemperatuur te beheersen, maar het is onmogelijk om wat toename te voorkomen tijdens zware lichamelijke inspanningen.

Temperatuur tijdens de training

Hoe warm je lichaam wordt tijdens het sporten, hangt grotendeels af van hoe hard het werkt. Als je sprint, produceer je meer energie en warmte dan als je op zoek bent naar een lichte jog. Wanneer u niet traint, zweeft uw gemiddelde temperatuur tussen 97,7 en 99,5 graden. Tijdens intense oefeningen kan je temperatuur gemakkelijk oplopen tot 104 graden of hoger, volgens de Universiteit van New Mexico.

Mechanisme

Omdat je spieren meer vuren tijdens intensieve oefeningen dan tijdens ontspannen achtervolgingen, piekt de kerntemperatuur wanneer je spieren snel samentrekken. Aangezien het menselijk lichaam slechts 25 procent efficiënt is, gaat de meeste warmte die wordt geproduceerd als gevolg van uw verhoogde metabolisme verloren aan de omgeving, maar wat achterblijft, kan een heter, stressvoller kernmilieu voor uw zenuwstelsel veroorzaken.

Koelproces

De hypothalamus is het deel van de hersenen dat belast is met het bewaken en beheren van de kernlichaamstemperatuur. Als uw lichaamstemperatuur stijgt, reageert de hypothalamus door u te proberen af ​​te koelen. Een van de meest efficiënte manieren om warmte te verspreiden is door verdamping. Om dit te doen, start je lichaam een ​​zweetreactie door bloedvaten te verwijden en het oppervlak van je huid te verwarmen. Dit is de reden waarom gehydrateerd blijven zo belangrijk is tijdens intensieve training, vooral als je traint bij warm weer.

Gevaren

Als uw zenuwstelsel niet in staat is om uw lichaamstemperatuur op een veilig niveau te regelen, kunt u worden getroffen door een aantal aan warmte gerelateerde ziekten. Deze ziekten variëren van lichte krampen en huiduitslag tot ernstige gevallen van uitdroging, hitte-uitputting en zonnesteek. Inzicht in de waarschuwingssignalen van deze gevaarlijke omstandigheden is uw eerste verdedigingslinie. Als u hoofdpijn, zwakte, misselijkheid, duizeligheid of verwarring ervaart tijdens oefeningen, vooral in de hitte, stop, rust en rehydrateer dan.