Misc

Wat is een leverhemangioom?


Leverhemangiomen, ook bekend als hepatische of caverneuze hemangiomen, bestaan ​​uit slecht gevormde bloedvaten. Deze goedaardige of niet-kankerachtige massa's zijn meestal minder dan twee centimeter breed en veroorzaken zelden problemen.

Oorzaak

De exacte oorzaak van leverhemangiomen blijft onbekend. Artsen geloven dat ze mogelijk aanwezig zijn bij de geboorte.

Symptomen

Klinische symptomen zijn misselijkheid, verlies van eetlust, buikpijn rechtsboven en braken. De meeste leverhemangiomen veroorzaken geen symptomen, hoewel vrouwen tussen de 30 en 50 jaar mogelijk een verhoogd risico lopen om klinische symptomen te vertonen, vooral als ze zwanger zijn of hormonale substitutietherapie hebben gehad tijdens de menopauze.

Diagnose

Diagnostische tests omvatten CT-scans, echografieën, beeldvorming met magnetische resonantie en computergestuurde tomografiescans met enkele fotonen om te controleren op massa's.

Behandeling

De meeste leverhemangiomen hebben geen behandeling nodig. Grote of meerdere hemangiomen kunnen chirurgische verwijdering vereisen, de slagader afknopen of medicatie injecteren om de bloedstroom naar het gebied, een levertransplantatie of bestralingstherapie te stoppen.

Waarschuwing

De verhoogde productie van oestrogeen tijdens de zwangerschap kan ervoor zorgen dat leverhemangiomen groter worden en leiden tot symptomen die mogelijk moeten worden behandeld.


Bekijk de video: Leveradenomen goedaardige tumor in de lever (December 2021).